Fransa'da milyonlar 6. kez genel greve çıktı!

Emeklilik reformuna karşı 6. uyarı grevinin gerçekleştiği Fransa'da işçi sendikaları ve gençlik örgütlerinin çağrısıyla milyonlarca işçi, emekçi ve genç, 7 Mart günü sokaklara çıkarak grev, blokaj ve eylemler gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Mart 2023
  • 12:20

Fransa’da sermaye hükümetinin emeklilik reformuna karşı milyonlarca işçi, emekçi ve genç, 7 Mart günü yeniden sokaklara çıktılar ve yasa tasarısı geri çekilene kadar grev ve eylemlere devam edilecekleri yönünde kararlılık sergilediler.

7 Mart grevinin ardından birçok stratejik sektör, lise ve üniversitelerde grev ve eylemlere devam kararı alındı.

İşçi sendikalarından CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, UNSA, Solidaire, FSU ve  öğrenci sendikalarından UNEF, VL, FAGE, FİDL, MNL’in ortak çağrısıyla gerçekleşen eylemlere 3 milyon 500 bin işçi, emekçi ve gencin katıldığı açıklandı.

Eğitim, sağlık, metalürji, enerji, rafineri, demiryolu, havayolu, kültürel-sanatsal etkinlik merkezleri gibi başlıca tüm sektörlerden işçi ve emekçiler greve giderek eylemler gerçekleştirdi. Öğrenciler ise güne lise, üniversite ve kolejlerde blokaj eylemleriyle başladı.

Üniversite öğrencileri gençlik örgütleriyle oluşturdukları gruplar arası koordinasyonlarla  Grenoble, Nanterre, Strasbourg, Besançon, Bordeaux, Paris ve banliyöleri başta olmak üzere  Fransa'nın birçok kentinde üniversitelerde ve liselerde blokaj eylemleri gerçekleştirdi.

Liseliler sendikası FİDL'in yaptığı açıklamaya göre 450 lise ve üniversitede boykot eylemleri düzenlenirken, 250'sinin ise bloke edildiği açıklandı.

Rafinerilerde greve katılımın yüksek olduğu açıklandı. Donge, Feyzin, Le Havre Atlantik ve Normandi bölgesinde rafinelirinde akaryakıt sevkiyatı tamamen durdurularak 10 Mart gününe kadar grevin uzutıldığı belirtildi.

Enerji sektöründen Ulusal Elektrik ve Gaz şirketinde greve katılımın %40-44 oranında olduğu açıklandı. Elektrik üretiminde 9 bin megavatlık düşüş yaşandığı, gazda ise LNG terminallerinin dörtte üçünün de bir haftalığına kapatılarak LNG taşıyıcılarının boşaltılmasının ve LNG tanklarının doldurulmasının engelleneceği açıklandı.

Havalimanlarından Paris Charles de Gaule ve Orly’de %50’lilik bir katılımla gerçekleşen grev sonucu %30 uçuşun iptal edildiği açıklandı. Marsilya, Brest, Strasbourg ve Tarbes’te katılımın %100 olduğu, uçuş ve inişlerin tamamen iptal edildiği açıklandı.

Ulusal Demiryolu Şirketi SNCF de sendikalar arası genel kurulda yenilenebilir grev kararı kitlesel olarak yenilendi. Hareketin başlangıcından bu yana en önemli genel kurul için toplanan Le Bourget makasçıları, Paris Nord, Le Havre veya Toulouse demiryolu işçilerinin aldığı karar büyük önem taşıyor.

RATP-Paris banliyölerinde ulaşımı sağlayan yeraltı metrosunda ulaşım neredeyse tamamen durdu. Grevlerin metro ağında da devam edeceği açıklandı.

Temizlik işçilerinin de grevde olmasıyla Paris sokaklarında bin ton çöpün biriktiği açıklandı. Temizlik işçileri de greve devam kararı aldı.

Paris’teki eyleme sendikalar 700 bin işçi, emekçi ve gençin katıldığını açıkladı. Yürüyüş Saint Germain Bulvarı ve Raspail Bulvarı üzerinden iki koldan gerçekleşti. İki kol da Place d'İtalie Meydanı’na yürüdü.

Yürüyüşte reformun geri çekilmesini talep eden döviz ve pankartların yanı sıra emeklilik yaşının 60'a indirilmesi, insanca bir yaşam için ücretlerin artırılması, çalışma saatlerinin düşürülmesi, ağır ve yıpratıcı meslek dallarında 55 yaş emeklilik hakkı, eğitim ve sağlığa bütçe ayrılması, sosyal ödeneklerin insanca yaşamaya yetecek oranda hesaplanması talepleri yükseltildi.

Yürüyüşe sınıf devrimcileri TKİP parti bayrağı ve BİR-KAR flamalarıyla katıldı. Yürüyüş güzergahında “Emperyalist saldırganlık ve savaşa karşı, işçilerin birliği halkların kardeşliği” şiarlı BİR-KAR afişleri yapıldı. Afişler yoğun ilgi gördü.

Marsilya'da 245 bin, Toulouse'da 120 bin, Lille'de 100 bin, Bordeaux'da 100 bin, Nantes'da 75 bin, Caen'da 35 bin, Limoges'da 40 bin olmak üzere Fransa’nın 320 noktasında irili-ufaklı eylemler gerçekleştiği açıklandı.

Lorient’ta grev

Sendikaların çağrısı üzerine kitle Lorient “Rond point de la Base” ve Lanester’in “Rond point de lann-sévelin” alanında toplandı.

Eyleme CGT, CFDT, FO ve FSU sendikaları katıldı. Lorient’ta yürüyüşe başlamadan önce Macron’a “Hikayemiz sokakta yazılıyor. Bay Macron, bunu hatırlatmaya geldik. Hatırlatma aşısı için geldik!” denildi.

Yürüyüşte iki ilçenin giriş-çıkışları blokaj edildi. Saat: 11.50’de iki kortej birleşerek Lorient Belediye binasının önüne kadar yürüdü. Sendika temsicileri Lorient Belediyesi önündeki meydandan kitleye seslenerek konuşma yaptılar. Yapılan konuşmalarda kapitalist sistem eleştirerek emeklilik yaşının yükseltilmemesi, maaşların artırılması, çalışama saatlerinin kısaltılması ve grev hakkına saygı gösterilmesi istendi. Macron hükümetinin bu saldırıdan vazgeçmemesi halinde eylemlerin devam edeceği açıklandı. Eyleme yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

Fransız komünist partileri de kendi flamalarıyla yürüyüşe katılarak destek verdi.

Kızıl Bayrak / Paris - Lorient Bretagne