Dünyadan grev ve eylemler: Kadınlar hakları için sokaktaydı

Arjantin’de kadınlar geçtiğimiz hafta kürtaj hakkı için sokaktaydı. Myanmar’da ise çoğunluğu kadın işçilerden oluşan Li Kyan ayakkabı fabrikasında işçiler greve çıktı. ABD'de Arasco bakır madenlerindeki grev 4 aydır devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Şubat 2020
  • 23:28

Arjantin'de kürtajın yasallaşması için gösteriler

"El aborto será ley - kürtaj yasalaşacak!" şiarları ile Çarşamba günü başta başkent Buenos Aires olmak üzere tüm ülkede on binlerce kişi bir kez daha sokaklara çıktı. Ülke çapında yaklaşık 100 şehirde gösteriler düzenlendi. Göstericiler kürtaj hakkını simgeleyen ve kampanyanın sembolu olan "pañuelazo" adı verilen yeşil mendilleri kaldırarak ve el ele tutuşarak şiarlarını haykırdı.

İlk kez 2018'de yasal, güvenli ve ücretsiz kürtaj hakkı için bir kampanya olan "Yasal Kürtaj Hakkı Yeşil Eylem Günü" gerçekleşmişti. İspanyolca'da "pañuelos" olarak adlandırılan bu bezler, kürtajın yasallaştırılması hareketinin sembolü haline geldi.

Büyük kalabalıklar bu yıl ülke genelinde tekrar toplandılar ve protesto işareti olarak yeşil mendilleri tuttular.

Başkentteki gösteriye Şilili "Las Tesis" grubu da davat edilmişti. Şilili grup kongre binası önünde dans gösterisi eşliğinde “Tecavüzcü sensin” şiarlarını haykırdılar.

Devlet Başkanı Alberto Fernández şubat ayı başında yeni bir yasa tasarısından söz etmişti. Paris'teki Science Po'daki bir konferans sırasında "Kürtaj cezalarını kaldırmaya izin veren bir yasa çıkaracağım" ifadesini kullanmıştı.

Arjantin'de kürtajın yasallaşması için 20 yıldır mücadele veriliyor. Yasa 2018 yılında Senato'dan dönmüştü. Yasanın bu yıl yasallaşması bekleniyor.

Myanmar'da ayakkabı işçileri greve çıktı

Myanmar'ın en büyük kenti olan Yangon'da Li Kyan ayakkabı fabrikasında işçiler greve çıktı.

Yıllık ikramiyelerinin ödenmesi için greve giden ayakkabı işçileri ayrıca, günde 5.000 kyat (3,15 avro) olan ücretlerinin 8.000 kyata çıkarılmasını talep ediyor. Li Kyan ayakkabı fabrikasında 1.900 kadın ve 100 erkek işçi çalışıyor.

Amerika'da bakır madencileri dört aydır grevde

Arizona ve Teksas eyaletlerinde Asarco bakır madenlerinde yaklaşık 1.700 madencinin grevi sürüyor. Ekim 2019’da greve çıkan işçiler daha fazla ücret ve sağlık sigortasına katkı payı telep ediyor. Asarco, dünyanın üçüncü büyük bakır üreticisi Grupo Mexico'nun bir yan kuruluşu.