Brezilya’da petrol endüstrisinde grev devam ediyor
Devlet kuruluşu olan Petrobas tekelinin gübre fabrikasını kapatma ve diğer bölümleri özelleştirme kararına karşı 1 Şubat’ta başlayan grev sürüyor. FUP sendikasında örgütlü 20.000 petrol işçisi buna karşı çıkarak greve başlamıştı. Grevden ülkenin petrol üretimi önemli bir şekilde etkilendi.
Grevler 53 petrol platformunda ve 11 rafineri de sürüyor. Petrobas, grevi “yasadışı” olarak nitelendiriyor.
İtalya’da Cenova Liman işçileri silah taşımacılığını boykot ediyor
İtalya’nın Cenova kentinde liman işçileri 17 Şubat 2020 Pazartesi günü Suudi Arabistan gemisine iki jeneratör yüklemeyi reddetti. İnsan hakları grupları, geminin Belçika’nın Antwerpen ve Fransa’nın Le Havre bölgelerinden silah yüklediğini tespit ederek protesto etmişti. Silahların Yemen’deki savaşta kullanıldığı söyleniyor. Liman işçilerinin yüklemeyi reddetmeleri üzerine gemi limanda depolanan makinaları alamadı.
İspanya “kadın grevine” hazırlanıyor
İspanya’da kadınlar 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü’nde yeniden ülke çapında bir “kadın grevi”ne hazırlanıyor.
“Bu sistem öldürür” şiarı ile 8 Şubat günü startı verilen protesto gösterisinde 8 bin kadın Madrid’de, kadına şiddete karşı ve eşit haklar için insan zinciri oluşturdu.
8 Mart’ta gerçekleşecek kadın grevinin gündemini kadın hakları ve kadınlara karşı saldırılar oluşturuyor. Bununla birlikte, iklim krizi, faşizm ve ırkçılık konuları ve sosyal hak talepleri de grevde gündemde olacak.
Polonya’da kömür ithalatına karşı protesto
Polonyalı madenciler, Rusya’dan kömür ithalatını protesto etmek için Gorny Slask eyaletindeki Slawkow yakınlarında yük terminaline giden raylara barikat kurdular.
Sierpien 80 sendika başkanı Boguslaw Zietek, “Trenle getirilen Rus kömürü işimizi ve daha fazla ücret artışı hakkımızı ortadan kaldırıyor” ifadelerini kullandı.
Maden işçilerinin tüm itirazlarına kulaklarını kapatan hükümet, kömür ithalatını durdurmaya yanaşmıyor.
Madenciler, yüzde 12’lik bir ücret artışı ve kömür ithalatı yasağı taleplerini için 28 Şubat’ta Varşova’da gerçekleştirecekleri merkezi gösteriye hazırlanıyorlar.
Amerika’da 2019 yılında grevlerde artış
Amerika’da 2019 yılında gerçekleşen grevlerde önemli bir artış var. Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun (BLS) istatistiklerine göre, 2019’da 1.000’den fazla işçi içeren 25 grev yaşandı. Bu grevlerin on tanesinde 20 binin üzerinde kişi greve katıldı. Bu grevlere toplam 425.500 grevci katıldı. 2019 yılında gerçekleşen en kitlesel grev sanayi işçilerinin grevi oldu. General Motor işçilerinin grevi, 40 gün sürerken greve 46.000 işçi katıldı. En kitlesel grevlerden biri de 30.000 işçinin Stop and Shop mağazalarında çalışan işçilerin grevi oldu. Amerika’da son 10 yılda ortalama 15 büyük grev gerçekleşti.
Kamboçya’da tekstil işçilerinin başarılı grevi
Kamboçya’da, Sisophon’da 1.000’den fazla Hong Seng Sportswear çalışanı, daha iyi çalışma koşulları için 7-10 Şubat tarihleri arasında greve gitmişti. İşçiler üç gün süren grevden sonra ücretli tatil, içme suyu, tuvalete gitme konusundaki kısıtlamaların kaldırılması, hafta sonu zorla fazla mesai yapılmaması taleplerini kabul ettirdi. İşçiler daha sonra işbaşı yaptılar.
İspanya’da Valencia’da çiftçilerin protestoları sürüyor
Batı Avrupa’nın en büyük tarım ülkesi İspanya’da yaklaşık 10.000 çiftçi ve büyük baş hayvan üreticisi düşük fiyatları protesto ederek 14 Şubat günü gösteri düzenledi. 900 traktör Valencia’nın merkezini adeta felç etti.
Göstericiler hükümetten süpermarket zinciri kapitalistlerin baskısına karşı acil yardım talep ettiler.
Küçük çiftçiler derneği UPA, haftalardır varlıklarını tehdit eden krize karşı protesto gösterileri düzenliyor.