İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da on binlerce üniversite öğretim görevlisi ve emekçisi emekli maaşları, ücretler ve daha iyi çalışma koşulları talep ederek 14 gün sürecek bir greve başladı. Eylem ve grevler 4 haftaya yayılacak.
14 günlük grevin ilk iki günü geçtiğimiz hafta Perşembe ve Cuma günüydü. Grev, eğitim emekçilerinin yanı sıra yüz binlerce öğrencinin de destek vermesi ile kitlesel geçti.
Eğitim emekçileri emeklilik yasasında yapılmak istenen değişikliğe karşı direniyorlar. Bu yeni düzenleme ile eğitimciler ve üniversite çalışanları, emekli olduklarında yıllık ortalama 10 bin sterlin daha az alacaklar.
Aralarında Oxford ve Cambridge Üniversitesi gibi önde gelen üniversitelerin de bulunduğu 64 üniversitede gerçekleşen grev, emeklilik yasasında yapılmak istenen değişikliğe karşı gerçekleşiyor. Geri kalan 66 üniversite ise 1992 yılından önce inşa edildikleri için emeklilik yasasındaki değişikliklerden etkilenmiyor.
Greve katılmayan üniversitelerdeki eğitim emekçileri ve çalışanlar da grevdeki arkadaşları ile dayanışma içinde oldukları yönlü açıklamalar yapıyor.
Öğrenciler bu düzenlemeye karşı çıkarak bir imza kampanyası başlattı. Kampanyaya 700 binin üzerinde öğrenci katıldı. Öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun desteklediği grev nedeniyle üniversite önlerinde eylemler gerçekleşti. Birçok kentte yürüyüşler yapıldı. Glasgow, Belfast, Leeds ve Cardiff’teki yürüyüşlere on binlerce kişi katıldı.
Üniversite ve Yüksek Öğrenim Sendikası’nın (UCU) çağrı yaptığı grevin ikinci haftasında 3 gün (26, 27 ve 28 Şubat) iş bırakma eylemi olacak. Eğitimcilerin grevi üçüncü hafta 4 güne (5,6,7 ve 8 Mart) yükseltilecek. Son grev haftasında ise haftanın 5 günü (12, 13, 14, 15 ve 16 Mart) iş bırakılacak.
Benzer bir grev dalgası 2018 yılının Şubat ve Mart aylarında da gerçekleşmişti.