Dünya çapında 500 milyon kişi işsiz

Dünyada İstihdam ve Sosyal Görünüm (WESO) raporuna göre dünya genelinde işsiz sayısı 500 milyonu buluyor. Bu yıl ise işsiz sayısında 2,5 milyonluk artış bekleniyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Ocak 2020
  • 08:44

Dünya genelinde robotlar ve yapay zeka tartışılırken emperyalist kapitalizm, küresel çapta işsizlik sorununa çözüm üretemiyor. “Endüstri 4.0”, “yeni teknoloji devrimi” vb. başlıklarla geleceğe dair boş hayaller yayan ücretli kölelik düzeni, işçi sınıfı ve emekçileri daha fazla sefalete ve geleceksizliğe sürüklüyor.

Servet-sefalet arasındaki uçurumu derinleştiren kapitalizm, dünya çapında “göz kamaştırıcı” teknolojik gelişmeler kaydetse de bunlar, ortaya atılan vaat ve hayallerin aksine, dünya işçi sınıfına ve emekçilere daha fazla sömürü, baskı ve ağır yaşam koşulları anlamına geliyor. Üretim araçlarını, fabrikaları, atölyeleri, teknolojiyi mülk edinen kapitalistler kendi kârları ve zenginlikleri uğruna, dünyadaki tüm zenginliği üreten işçi ve emekçileri kölece yaşam koşullarına mahkum ediyor.

Geçtiğimiz günlerde “yeni büyük kriz” beklediklerini dile getiren IMF Başkanı Kristalina Georgieva, bunda artan işsizliğin payı olacağına dikkat çekmişti. ILO tarafından yayınlanan “Dünyada İstihdam ve Sosyal Görünüm (WESO) 2020 Eğilimleri” raporu da küresel çaptaki işsizliğin geldiği boyutu bir kez daha gözler önüne serdi.

Rapora göre bu yıl dünya genelinde işsiz sayısının 2,5 milyon artması bekleniyor. Küresel çapta 188 milyon kişiyi bulan dar tanımlı işsizlerin yanı sıra; ücretli bir işten yoksun olan 165 milyon kişinin ve işsiz olarak resmî kayıt altına alınmayan 120 milyon kişinin dahil edilmesiyle birlikte geniş tanımlı işsiz sayısı yaklaşık 473 milyonu aşıyor. Dünya Bankası’nın verilerine göre 2019 yılı itibarıyla 3,48 milyar olan dünya işgücü ile bu sayı kıyaslandığında işsizlik oranı yüzde 13,5’i buluyor.

Bu veriler de gösteriyor ki kapitalizm işsizliği ortadan kaldırmıyor, tersine daha fazla işsizliğe yol açıyor. Dolayısıyla, IMF Başkanı Georgieva’nın işsizlik kaynaklı “Büyük kriz” beklentilerinin haklılık payı bulunuyor. Buna karşın, sermaye temsilcisinin, öngördüğü bu krize çözüm üretme şansı bulunmuyor. Zira “teknolojik devrimler” sermaye sınıfının çıkarları ve daha fazla kârları uğruna kullanıldığı müddetçe bu kaçınılmaz kriz döngüsü devam ediyor.

İşsizliğin tek çözümü, bu asalak sermaye sınıfının üretim araçları üzerindeki kapitalist mülkiyetine son vererek ücretli kölelik düzenini tarihin çöplüğüne göndermekten geçiyor.