Dünyadan grev ve eylemler

Geçtiğimiz hafta dünyanın birçok ülkesi sermayeye karşı işçi ve emekçilerin grevlerine, protesto gösterilerine sahne oldu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Şubat 2020
  • 09:29

Güney Afrika’da başkentin kuzeyinde bulunan Atlantis’te Çin’lilere ait Hisense fabrikasında çalışan 300 işçi yüzde 15 daha fazla ücret talep ederek 16 Ocak’ta greve başladılar. İşçiler çamaşır makinaları ve buzdolapları için elektronik parça üretiyor.

Finlandiya’da ağaç işleme ve kağıt endüstrisinde çalışan 17 bin işçi Pazartesi gününden bu yana grevdeler. Grev nedeniyle 90 işyerinde üretim yapılmıyor. Grev 3 hafta sürecek. Kapitalistler 12 işyerinde 10 Şubat’tan itibaren 3 günlük lokavt kararı aldı.

Kamboçya’da 2000 tekstil işçisi geçtiğimiz hafta Kandal ilinde ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi talepleri ile yürüyüş düzenlediler. Kapitalistler, dışarıdan gelen talepte düşüş olduğu bahanesi ile işçilerin ücretlerini ödemediği gibi, fabrikaları da kapatıyor.

Bundan önceki hafta da 1000 tekstil işçisi aynı nedenlerle Sa’ang bölgesinde protesto gösterisi düzenlemişti.

İran’da 21 Ocak’ta Mahshahr’daki Bandar İmam Humeyni petrokimya fabrikasında yüzlerce işçi, güvencesiz çalışma koşullarına, ücretlerinin ödenmemesine ve ikramiyelerin kaldırılmasına karşı protestolara başladı ve ödenekleri iptal etti. İşçiler özellikle sözleşmeli olarak taşeron bünyesinde çalışmaktan ve bu nedenle de ücretlerinin ödenmemesinden şikayet ediyor. İşçiler doğrudan petrokimya fabrikasında istihdam edilmelerini ve ücretlerinin onlar tarafından ödemesini talep ediyor.

İran’ın Yazd bölgesinde ise 25 Ocak’ta Chadormalu demir madeninde çalışan 300 işçi, daha fazla ücret talep ederek greve gitti. Ayrıca ücret sınıflandırmasına ve ayrımcılığa karşı da direnen bu 300 taşeron işçisi daha sonra işten çıkarıldı. 5.000 madencinin çalıştığı maden ocağında protestolar devam ediyor

Amerika’nın Seattle kentinde bulunan “İsveç Tıp Merkezi”nde çalışan binlerce sağlık emekçisi (hemşire ve sağlık personeli) 28 Ocak Salı günü greve gitti. 3 gün süren grevde sağlık emekçileri işe alınma, daha yüksek ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep etti. Grevde “Hastalar kârdan önce gelir!”, “Hastalarımız için birleşin!” dövizleri taşındı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de binlerce kişi 28 Ocak’ta emeklilik ücretlerinin en az 1500 avro ve yasal emeklilik yaşının 65 olması için yürüyüş düzenledi. Gösteride, ödenebilir sağlık hizmetleri ve işsizlik parasında düzeltmelere gidilmesi de talepler arasındaydı. Talepleri içeren imza kampanyasını kısa süre içinde 150 bin kişi imzaladı.

Yürüyüş nedeniyle kentteki trafik büyük ölçüde durdu ve Antwerp limanında çalışma sınırlı yapılabildi. Çok sayıda okulda ders yapılamadı.