Dünyadan grevler

Dünyanın dört bir yanında işçiler grevlerle haklarını arıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Mart 2020
  • 22:18

Avusturya’da sağlık çalışanları 2 günlük grevdeydi

Avusturya’da özel sağlık, bakım ve sosyal hizmetlerde çalışan çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 3 bin kamu emekçisi koşullarının iyileştirilmesi ve çalışma saatlerinin azaltılması için iki günlük uyarı grevi yaptı. 26-27 Şubat günü yapılan grev kapsamında emekçiler, Sosyal Hizmet Bakanlığı’na da yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte emekçiler çalışma koşullarına dikkat çekmek için “Bornout (tükenmişlik sendromu) canavarı” taşıdı.

Sağlık ve sosyal hizmetler alanında örgütlü Vida Sendikası, 125 bin kişiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı almıştı. Sağlık ve sosyal hizmetlerde çalışan emekçiler daha fazla istihdam yaratılması, taşeron işçileri yerine sözleşmeli işçi alınması, ücretlerin arttırılması ve haftalık iş süresinin 35 saate indirilmesi taleplerini savunuyor.

Görüşmeler 2 Mart’ta yeniden başlayacak.

Toplu sözleşme görüşmelerinin başından bu yana yaklaşık 400 işletmede uyarı grevleri yapılmıştı.

Endonezya’da dondurma fabrikasında grev

Endonezya’da Bakasi kentinde bulunan PT Alpen Food Industry’ye ait dondurma fabrikasında çalışan 600 kadın işçinin daha iyi çalışma koşulları talep ederek 21 Şubat’ta başlattıkları grev sürüyor.

Taleplerin en başında hamile kadınların ve adet gören kadınların çalışma saatlerinin iyileştirilmesi ve doktora görünebilmeleri yer alıyor. Tüm işçiler için ise ödenmeyen yıllık primin ödenmesi talep ediliyor.

Gürcistan’da madenciler grevde

Gürcistan'ın orta batısındaki Tkibuli'deki Dzidziguri kömür madeninde 200'den fazla madenci 25 Şubat Salı günü greve başladı. Maden işçileri arasında uzun süredir kaynaşmalar sürüyordu. Bardağı taşıran ise elektrikli lokomotifin bir hafta geçmesine rağmen tamir edilmemesi oldu. Lokomotifin bozuk olmasından dolayı madenciler ocağa kadar her gün 6 kilometre ayak bileklerine kadar çamur içinde yürümek zorunda kalıyorlar.

Maden işçileri geçtiğimiz Eylül ayında kötü çalışma koşullarına karşı ve ödenmeyen ücretleri için greve gitmişlerdi.

İzlanda’da kamu çalışanları grevde

İzlanda’da Reykjavik şehrinde çalışan 1850 kamu emekçisi 17 Şubat'tan bu yana grevde. Kamu emekçileri temel ücretlerde artış talep ederek greve başlamışlardı. Ayrıca beş küçük belediyede çalışan 500 emekçinin grev oylaması sürüyor. Sandıktan grev kararı çıkması durumunda onlar da 9 Mart'ta greve başlayacaklar.