Cenevre’de Kadın Grevi

İsviçre’de dün kadınların sokağa çıktığı kentlerden biri de Cenevre’ydi. Miting ve yürüyüşe 50 bini aşkın kişi katıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Haziran 2019
  • 17:29

Aylar öncesinde etkili ve yaygın ön hazırlıklarda toplantılar, konferanslar ve etkinlikler yapılarak örgütlenen ikinci kadın grevi dün gerçekleşti. Grevin örgütlenmesinde üç ayrı kolektif yer aldı. Genel Cenevre kolektifi, mahalle kolektifleri ve Üniversite kolektifleri halinde örgütlenme sağlandı, sendikalar da kendi hazırlıklarını ayrıca gerçekleştirdiler.

Sabah 07.00’den itibaren bir taraftan kahvaltı verilirken, diğer taraftan garlarda ve yoğun geçiz güzergâhlarında greve çağrı bildirileri dağıtıldı. Kahvaltı sonrasında konuşmalara geçildi. İşçi temsilcileri ve sendikalar söz alarak iş yerlerinde yaşanan baskı, cinsel taciz ve mobbing sorunlarını dile getirerek sorunlara çözüm bulunması gerektiğini ifade etti. Program sohbet ve tartışma şeklinde devam etti. Saat 11.00’de grev açıklaması okundu, özellikle “Cari çalışması” denilen ücretsiz, üretken ve bakım işlerine dikkat çekildi. Saat 12.00’den sonra pikniğe geçilerek, Cenevre’nin birçok komün ve mahallelerinde animasyon ve eylemler gerçekleştirildi.

Cenevre’de erken saatlerde hastane üniversitesi HUG’de personel greve girerek, hastane önünde mor renkli “Kadınsız HUG çöker!” pankartı asıldı. Saat 11.00’de temizlik işçileri de “Kızgın kadın temizlikçileri yeniden dengeleme talep ediyor!” renkli pankartıyla tepkilerini ortaya koydu. Bir konuşma gerçekleştirerek, hastane ve ev bakım sektöründeki çalışma koşullarının zorlaştığı, iş aktarımın geciktiği, kurumlarında kalifiye eleman bulmakta sıkıntı çekildiği ifade edilip, bunun da verilen hizmetlerde negatif bir etki yarattığı açıklandı. Aynı zamanda iş yerlerinde ve eğitimde cinsel saldırılara ve ayrımcılığa maruz kaldıkları beyan edildi. Elektrikli süpürgelerin ön kısmını kullanıp eylem yaptılar. Aynı saatlerde Unimail Üniversitesi’nde “Burada da cinsel taciz mevcut, mücadele edelim!” şiarlı pankart asıldı. Serigrafiyle döviz, flama, pankart atölyesi kuruldu ve saat 12.00’de serbest ücretli piknik düzenlendi. UNİGE üniversitesinde Uni-Dufour mevkiinde U-300 sineması gerçekleştirilerek, kahvaltıyla birlikte film gösterimi oldu ve 10-15.24 saatleri arasında talepler defteri dağıtıldı ve asıldı.

Saat 11.00’de Kantonun İstihdam Ofisi önünde “İşsizlere karşı ayrımcılığa son” diyerek, “Kalifiye işler için becerilerimize saygı gösterin” sloganı atıldı, aynı zamanda taleplerin yer aldığı bildiriler dağıtıldı.

Saat 14.30’da Pâquis ve Carouge mahallelerinden kortej halinde, Plainpalais’de başlayacak olan yürüyüş başlangıç yerine yüründü. Ülkenin her yerindeki gibi 15.24 saati iş ve faaliyetleri durdurup eylem alanına gelme saati olarak belirlendi. Başlangıç noktasında dikilen standlarda yeme-içme yer alırken, eylem öncesi flama döviz hazırlıkları yapıldı. Müzik eşliğinde danslar edildi, halaylar çekildi ve kürsüden konuşmalar gerçekleşti.

Saat 17.00’de harekete geçilerek, şehrin en işlek caddelerinden uzun bir yürüyüş gerçekleştirildi. Cenevre’de en kitlesel eylem olarak tarihe geçecek yürüyüşe 50 bin kişi katıldı. Saat 22.30’da son bulan eylemde, katılımın politik ağırlığını sol feminist kadınlar ve anti-kapitalist feminist kadınlar oluşturdu. Yoğun atılan sloganlar arasında “Eşit işe eşit ücret!”, “Tecavüze ve kapitalizme hayır!”, “Sefalet eken fırtına biçer!”, “Sefalet eken öfke biçer!”, “Demokrasinin beşiği, kapitalizmin müzesi!”, “Şiddete, tacize, tecavüze son!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” yer aldı.

R-KAR / Cenevre