Nöşatel’de kadın grevi

İsviçre’nin Nöşatel kantonunda kadın grevi kapsamında etkinlikler düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Haziran 2019
  • 17:36

Nöşatel kantonunda iki büyük şehir olan La Şo-de-Fon ve Nöşatel’de 14 Haziran kadın grevi çerçevesinde etkinlikler gerçekleşti. İlk olarak sabahın erken saatlerinde La Şo-de-Fon’da büyük ve işlek olan Leopold-Robert caddesinde kadınlar, taleplerinin yer aldığı afişleri ve iç çamaşırlarını ipe serdi, heykellere mor şallar geçirdi. Saat 11.00’de tren istasyonun önündeki meydanda buluşularak grev çağrısı okundu. 11.00 ve 15.00 saatleri arasında yemek verilerek aktiviteler gerçekleştirildi. Saat 15.24’te gürültü gerçekleştirilerek, konuşmalar yapıldı ve Nöşatel’de düzenlenecek olan yürüyüşe trenlerle gidildi.

Nöşatel’de saat 11.00’de Aşağı Tapınağı’nın önünde buluşularak, gürültü ve ışıklı eylem gerçekleşti. Sonrasında grev çağrısı okundu. 11.00 ve 15.00 saatleri arasında buluşma devam ederken yemek verildi ve çeşitli etkinlikler düzenlendi. Saat 15.24’te tekrar gürültü çıkarılarak konuşmalara yer verildi. Ayrıca iki ayrı küçük tiyatro sergisi sunuldu. Biri kadınların çalışma şartlarını teşhir eden diğeri çocukluktan bugüne kadın erkek ayrımını konu alan iki ayrı oyun oynandı.

Eylem saat 16.45’te başladı ve Nöşatel tren istasyonuna kadar yüründü. Orada La Şo-de-Fon başta olmak üzere, Le Lokl ve Flörie’den gelen kitleyle beraber katılım daha da arttı. Ses cihazında sıkıntı çıkmasından dolayı gerçekleştirilen konuşma pek fazla duyulamadı. Kortej tekrar yola koyularak, tekrar şehir merkezine geçildi.

Eylem esnasında en çok duyulan ve sık sık atılan slogan “Dünya kadınlarıyla dayanışmaya!” ve “Kadınları yönetmek isteyenlere, kadınlar direnişle cevaplıyor!” sloganları oldu. Eylemin başını çeken mor renkli bez üstünde farklı renklerle “Kadın Grevi” yazılıydı.

Farklı sendikaların katılım gösterdiği eylemde “Eşitlik, saygı ve dayanışma için 14 Haziran’da tüm kadınlar greve!” pankartı açıldı.

Yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı etkinlik Halles Meydanı’nda konserle devam etti.

Kızıl Bayrak / Nöşatel