Almanya’da Ameos özel hastanesinde grev
Almanya’nın Sachsen-Anhalt eyaletindeki Ameos özel hastanesinde toplu sözleşmeyi reddeden ve işçileri düşük ücrete mahkum eden yönetimin işten çıkarmaları üzerine çalışanlar geçtiğimiz günlerde süresiz greve çıktı.
Sağlık çalışanları daha önce Kasım ayında kısa süreli kitlesel greve çıkmıştı. Bunun sonrasında hastane yönetimi hiçbir haber vermeksizin 14 işçiyi işten atmıştı. Toplu sözleşme ve adil bir ücret talep eden çalışanlar bunun üzerine süresiz grev başlattı.
Daha yüksek ücret talep eden emekçiler, hastane yönetiminin kârlarının değil, yeterli sağlık hizmeti sunulmasının önemine dikkat çekiyor ve bunun için ücretlerinin iyileştirilmesini istiyor. Hastanede örnek olarak hemşirelerin eyaletteki diğer hastanelere kıyasla 500 avro daha az ücret aldığı belirtiliyor.
Öte yandan hastane yönetimi, eylemlerin devam etmesi durumunda 800’den fazla kişinin işine son verileceği tehdidinde bulundu. Buna karşı Ver.di üyesi emekçiler, grevleriyle dayanışma çağrısı yapıyor.
İrlanda’da eğitimci ve öğretmen sokağa çıktı
İrlanda’nın başkenti Dublin’de, on binlerce eğitimci ve öğretmen 5 Şubat Çarşamba günü sokaklara çıkarak protesto gösterisi düzenledi. Gösteri nedeniyle günlük bakım yerleri kapalı kaldı. 4200 bakımyerinden yarısı çalışmadı. Eğitimciler ve öğretmenler kreş için daha fazla devlet fonu, daha yüksek ücretler ve daha iyi çalışma koşulları talep ettiler. Gösterilere küçük çocuklar da dahil olmak üzere birçok aile de destek verdi.
Hindistan’da 1 milyon banka çalışanı greve gitti
Hindistan’daki kamu bankalarında çalışan yaklaşık bir milyon işçi, yüzde 20’lik bir ücret artışı, beş günlük çalışma haftası ve hükümetin özelleştirme planlarının geri çekilmesi için 31 Ocak’ta tüm ülkede iki günlüğüne greve gitti. Grev nedeniyle birçok eyalette bankacılık hizmetleri büyük ölçüde grevden etkilendi. Greve banka sektöründe örgütlü birçok sendika tarafından çağrı yapıldı.
Vietnam’da elektronik fabrikası işçileri grevle kazandı
Kuzey Vietnam’daki Gian Khau sanayi bölgesinde, YG Vina elektronik fabrikasındaki çalışan işçilerine yılbaşı öncesi bir gün daha fazla çalışma zorunluluğu dayatılmıştı. Birçok işçi bu dayatmaya karşı çıkarak, fazla mesai yapmayı reddetmiş ve çalışmamıştı. Fabrika yönetimi kapitalistler bu gerekçeyle 5 işçiyi 31 Ocak’ta işten çıkardı. Bunun üzerine 1000 işçi greve başladı. Fabrika yönetimi bir gün sonra işten çıkardığı işçileri yeniden işe aldığını açıklamak zorunda kaldı.
İspanya’da Bask ve Navarra bölgelerinde yüz binler grevdeydi
30 Ocak Perşembe günü İspanya’nın kuzeyindeki Bask ve Fransa sınırındaki Navarra bölgelerinde yüz binlerce işçi, emekçi, genç ve emekli “İş, onurlu yaşam ve emeklilik” şiarı altında genel greve gitti. Dünya basını, bazı sol basını dışta tutarsak, yüz binlerce kişinin katıldığı genel grevi görmezden geldi ve sayfalarında yer vermemeyi yeğledi.
İşçilerin talepleri arasında daha iyi emekçi maaşları, ücretler ve çalışma koşulları yer alırken, başlıca talep emeklilik üzerineydi. Grev nedeniyle fabrikalarda üretim durdu, dükkanlar, kapalı kaldı. Televizyonlar acil durum programının dışında yayın yapmadı. Sadece Bilbao kentinde öğrencilerin de geniş katılımının olduğu gösteride 50 bin kişi sokağa çıktı.
Bask bölgesinde emeklilerin örgütlü olduğu sendikal hareketin çağrısına uyan emekliler birçok kez sokağa çıkarak daha iyi emekli maaşı taleplerini dile getirmiş ve kitlesel protesto gösterileri düzenlemişti.