Dünyada milyonların katıldığı en büyük iklim grevi

Küresel iklim grevi haftasının başladığı dün, dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişi sokaklardaydı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Eylül 2019
  • 08:40

Fridays for Future hareketinin çağrısıyla Küresel İklim Grevi haftası 20 Eylül’de başladı.

Dünyada 150 ülkede 3.300 merkezde “iklim krizi”ne karşı mücadele ve acil önlem çağrısıyla milyonlarca insan sokakları doldurdu. Eylemlerde “Başka bir gezegen yok!”, “İklimi değil sistemi değiştir!” şiarlarının öne çıktığı dövizler taşındı. Taşınan dövizlerde ve yapılan konuşmalarda kapitalist sistem, tekeller ve hükümetler eleştirildi.

“Gelecek için Cumalar” hareketi küresel ısınmaya karşı mücadelenin arttırılmasını, Paris İklim Anlaşması uyarınca küresel ısınmanın 1,5 derece azaltılması için somut adımlar atılmasını talep ediyor. İkinci küresel iklim grevi, devlet ve hükümet başkanları ile ilgili bakanların katılacağı ve gelecek hafta başlayacak olan Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’na da küresel ısınma konusunda derhal harekete geçilmesi mesajı vermeyi hedefliyor.

Küresel İklim Grevi haftası çerçevesinde Avustralya’da Sydney ve Melbeourne’daki gösterilerde katılımın yüksek olduğu belirtildi. Organizatörlerin verdiği bilgilere göre, yaklaşık 300 bin kişinin katıldığı eylemlerle daha önceki gösterilerin iki katı katılım oldu. Alice Springs kentindeki eylemde ise yüzlerce insan küresel ısınmaya dikkat çekmek için ölü taklidi yaparak yere yattı.

FFF hareketi, Almanya çapında gösterilere 1,4 milyon kişinin katıldığını açıkladı. Almanya’da 600’ün üzerinde gösteri düzenlendi.

Almanya’daki gösteriler, Alman hükümetinin iklimin korunması için hazırladığı yasa paketini de hedef alıyor. 20 Eylül’deki toplantıda karara bağlanan paket, çevre örgütleri tarafından iklimin korunması için yeterli önlemleri içermediği gerekçesiyle eleştiriliyor. FFF hareketi Almanya’nın 2030 yılında kömür enerjisinden vazgeçmesini ve 2034’e kadar da yüzde yüz oranında yenilenebilir enerjiye geçilmesini talep ediyor.

Almanya’da en kitlesel iklim grevi Berlin’de gerçekleşti. Polis gösteriye 100 bin kişinin katıldığını söylerken, organizatörler 270 bin kişinin katıldığını bildirdi. Gösterilerde sabah saatlerinden itibaren sivil itaatsizlik eylemleri gerçekleşti.

En kitlesel gösterilerden biri de Köln’de yapıldı. Buradaki gösteriye 70 bin kişinin katıldığı açıklandı. Gösteriye 20 bin kişi bekleniyordu. Düsseldorf’taki gösteriye 20 bin, Bonn’da ise 15 bin kişi katıldı.

Bremen’de ve Hannover’de 30 bin kişi iklim grevi için sokağa çıkarken, Münster ve Freiburg’da 20 bin kişi gösterilere katıldı. Münster’de kreşlerdeki çocuklar, ilk, orta ve yüksekokul öğrencilerinin yanı sıra aileler, büyükanne ve büyük babalar da sokaktaydı. Stuttgart’taki gösteriye 30 bin kişi katıldı.

10 bin kişinin beklendiği Münih’te 40 bin kişi iklim grevi için alanlara çıktı. Anne babalar, öğle molalarında iş bırakan işçi ve memurlar da iklim grevine katıldı. Yapılan konuşmalarda, “Biz bugünün gençliği ve toplumun yarınıyız. Biz yarın sizin bugünkü kararlarınızın sonuçlarını taşıyacağız!” denildi. Burada sıkça “Gençlik barikatlara!” şiarı haykırıldı.

Hamburg’daki FFF mitinginde 100 bine yakın kişi alanlardaydı. Gençlik hareketinin eylemi sendikalar, kiliseler, çevre örgütleri, insan hakları örgütü ve barış hareketi tarafından da desteklendi.

Frankfurt’ta iklim grevine 20 bin kişi katıldı. Paulskirche 30 gösterici tarafından işgal edildi.

Avrupa’nın diğer ülkeleri de kitlesel gösterilere sahne oldu.

Londra’da çoğunluğunu çocuk ve gençlerin oluşturduğu 100 bin kişi iklim grevi için sokağa çıktı. Yüksekokul öğrencileri çalar saatlerle sembolik olarak kitleleri uyanmaya çağırdı.

Brüksel’de de 15 bin kişi yürüdü. Avrupa Komisyonu’nun önünde kitleler şiarlarını daha güçlü haykırdılar.

İsveç’te 100 merkezde gösteriler düzenlenirken, Stockholm’deki gösteriye 10 bin kişi katıldı. 16 yaşındaki İsveçli aktivist Greta Thunberg iklim konferansına katılmak için bulunduğu New York’tan Livestream ile Stockholm’deki göstericilere “İnanılmaz, buna hep beraber ulaştık, bu tarihi bir gün” diye seslendi.

En kitlesel iklim grevlerinden biri de New York’ta gerçekleşti. 1,1 milyon öğrenciye 1.800 okulda cuma günü gerçekleşen bu gösteriye katılma izni verilmişti. Thunberg de buradaki gösteriye katıldı.

New York’ta pazartesi günü UNO’nun düzenlediği iklim konferansına katılacak devlet ve hükümet başkanları bekleniyor.

Atina’da yüzlerce genç parlamento önünde gösteri düzenlediler. Dersleri boykot eden öğrenciler “İklim değişiyor, biz neden değişmiyoruz!”, “Biz size bir ders vermek için derse girmiyoruz!” dövizleri taşıdılar.

Güney Afrika’da Johannesburg’da yüzlerce genç sokağa çıktı. Genç çevreciler, “Ölü bir gezegende gelecek olmaz!”, “Kömür öldürür!” dövizleri taşıdılar.

Afrika kıtasında Uganda’nın Kampala’da, Kenya’nın Nairobi’de benzer gösteriler düzenlendi.

Hindistan’da binlerce çocuk ve genç iklim grevi çerçevesinde gösteriler düzenledi. Başkent Delhi’de yüzlerce çocuk küresel iklim grevine katıldı.

Deniz seviyesinin giderek yükseldiği ve şiddetli kasırgaların yaşandığı Filipinler’in başkenti Manila’da binlerce kişi gösteri düzenledi.

“İklim İçin Şimdi Harekete Geç” hareketi Pakistan’ın İslamabad, Karaçi, Lahor, Peşaver, Killa Abdullah, Gilgit, Faysalabad ve Çitral gibi 26 büyük kentinde eş zamanlı yürüyüş düzenledi. Göstericiler özellikle Pakistan için büyük tehlike arz eden susuzluk ve buzulların erimesine dikkat çektiler.