Ankara İklim Platformu’nun “küresel iklim grevi” haftası eylem ve etkinlikleri kapsamında bugün Kuğulu Park’ta basın açıklaması ve forum gerçekleştirdi.
Saat 14.00’te gerçekleştirilen basın açıklamasında “Dünyada her gün yaklaşık 200 canlı türünün yok olduğu altıncı kitlesel yok oluşun ortasındayız. Bu yok oluşa gitmenin temel sebebi mevcut üretim biçimi, tüketim ilişkileri ve yaşam biçimleri. Bir milyon canlı türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya” ifadeleriyle dünya çapındaki iklim krizine dikkat çekildi. Sorunun Türkiye’deki örnekleri üzerinde durulan açıklamada, kısa dönemde telafi edilemeyecek ekolojik yıkımın örnekleri olarak Kazdağları, Munzur, Cerrattepe, Salda Gölü, Hasankeyf, Kavaklı ve seri orman yangınları sıralandı. Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:
“Bizler iklim ve ekoloji meselesine dert edinen her kesimden vatandaşlar olarak şirketlerin kâr hırsına, devletlerin ekonomik büyüme kaygısının korkunç sonuçlarına, fosil yakıt kullanımına, termik ve nükleer santrallere, madenlere, orman yangınlarına ve tahribatlarına karşı somut yaptırımlar ve değişimler talep ediyoruz.”
Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsünde dün gerçekleştirilmesi planlanan iklim forumunun faşist çetecilerin tehdit ve saldırısına maruz kaldığına değinilen açıklamada faşist çetenin saldırısı kınandı.
“İklimi değil sistemi değiştirmeliyiz”
Basın açıklamasının ardından parkta foruma geçildi. Örgütlenmenin önemine değinilen forumda, mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. Bir DGB’li de forumda söz alarak şunları ifade etti:
“İklim krizi konuşarak çözebileceğimiz bir şey değildir. Her yerde iklim ve doğa için çağrı yapanlar, G20 zirvesinde sözde çevre duyarlılığı gösterenler aslında hiçbirine önem vermemektedir. Greta’nın da yaptığı konuşmada belirttiği gibi; onlar para uğruna ne doğaya, ne insana, ne hayvanlara önem vermektedir. Bizler onlardan beklemek yerine örgütlenmeli ve mücadele etmeliyiz. Son olarak, yine uluslararası iklim grevinin şiarı olan iklimi değil sistemi değiştirmeliyiz.”
Forumda, somut talepler ve iklim platformunun bundan sonraki etkinlik ve eylemlerine dair tartışmalar yürütüldü. Ayda bir düzenli toplantı alma ve Kaz Dağları, Hasankeyf gibi doğa ve tarihi zenginliklerin talanına karşı hızlı bir şekilde eylem-etkinlik örgütleme kararı alarak sonlandırıldı.
Eylemde “İklimi değil sistemi değiştir!”, “Cerattepe - Hasankeyf - Kaz Dağları - Munzur direniyor!”, “İnsana, doğaya, gezegene özgürlük!” sloganları sıklıkla atıldı.
Kızıl Bayrak / Ankara