Ürdün’de öğretmenlerin süresiz grevi
Ürdün’de Yüksek İdare Mahkemesi, maaşlarına zam ve çalışma koşullarının iyileştirmesini talep eden öğretmenlerin dört haftadır sürdürdüğü süresiz greve “derhal” son vermeleri kararı aldı.
Öğretmenler Sendikası Başkanı yargının bağlayıcı nitelikteki son kararına sendika olarak uyacaklarını duyurdu.
Öğretmenler 5 Eylül’de Başkent Amman’da maaşlarına yüzde 50 zam yapılması talebiyle eylem düzenlemişti. Eyleme polis saldırdı. Bunun ardından öğretmenler 8 Eylül’de ülke çapında süresiz greve başladı.
Hükümet, 28 Eylül’de tek taraflı olarak kademelerine göre öğretmenlere 24 dinar (33 dolar) ile 31 dinar (43 dolar) arasında değişen miktarda zam yapma kararı almıştı. Tek taraflı alınan karara itiraz eden Öğretmenler Sendikası grevi sürdüreceklerini açıklamıştı.
Ürdün İdare Mahkemesi 29 Eylül’de öğretmenlerin genel grevi durdurmaları için ihtiyati tedbir kararı almıştı. Mahkemenin kararına saygı duyduklarını açıklayan sendika, grevin yasal çerçevede devam edeceğini duyurmuştu.
Hollanda’da çiftçilerden traktörlü protesto
Hollanda’nın Lahey kentinde toplanan binlerce çiftçi, hükümetin tarım politikasını protesto etti.
Eylem için farklı kentlerden gelen ve “Seni besleyen kişinin elini ısırma”, “Bıktık artık” gibi dövizler taşıyan çiftçiler, belediye sadece 75 traktöre izin vermesine rağmen yüzlerce traktör ile eylemin yapıldığı Malieveld Meydanı’na geldi.
Eylem nedeniyle ülke tarihinin en yoğun trafiğinin (1000 km) yaşandığı bildirdi.
Çiftçiler ülkedeki sera gazı emisyonlarını tarım sektörünün artırdığı yönündeki algıya tepki gösteriyorlar. Çiftliklerin neden olduğu karbon ve azot oksit emisyonlarının “bağımsız bir tarafça” ölçülmesini talep eden çiftçiler besledikleri hayvanların sayısının daha da azaltılmasını isteyen hükümete karşı çıkıyor.
Endonezya’da öğrencilerin protestoları sürüyor
Endonezya’da hafta başından bu yana başta hükümetin yolsuzlukla mücadele kanunu ve ceza kanunu ile ilgili değişiklik tasarısına yönelik öğrenci eylemleri başkent Cakarta olmak üzere ülke genelinde devam ediyor.
Cakarta Valisi, yaptığı açıklamada, 1 Ekim’deki eylemlerde 210 kişinin yaralandığını belirtti. Polis şefliği, gece geç saatlere kadar süren eylemlerde 649 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Parlamento 17 Eylül’de yolsuzlukla mücadele kanununu onaylamış ancak ceza kanununda değişiklikleri içeren tasarının onaylanması tepkiler üzerine askıya alınmıştı. Yolsuzlukla mücadele kanununda yapılan değişikliğin yolsuzlukla mücadeleyi zayıflatacağından ve bunun yolsuzluğu arttıracağından endişe ediliyor.
Ülkenin birçok eyaletinde birçok kentte de öğrenciler yasa tasarısını protesto ederek eylemler düzenlemişti.
Yetkililer, eylemlerde 3 kişinin öldüğünü açıkladı.
İtalya’da liman işçilerinin grevi
İtalya’nın Trieste Limanı’nda yaşanan iş cinayetinin ardından liman işçileri çalışma koşullarının düzeltilmesini talep ederek 28 Eylül Cumartesi günü greve çıktılar. Süren grev nedeniyle, Orta Avrupa’nın denize açıldığı nokta olması sebebiyle önemli bir ticaret güzergahı olan limandaki indirme ve yükleme işlemleri tamamen durdu. Avrupa’nın farklı yerlerinden Trieste Limanı’na gelen çok sayıda kamyon ve TIR, kent dışında park yerlerini ve bağlantı yollarını doldurdu.
Haiti’de genel grev
Haiti’de geçtiğimiz pazartesi ve salı günleri muhalif partilerin ve sendikaların çağrısıyla genel greve gidildi. Göstericiler genel grev ile ABD destekli devlet başkanı Jovenel Moïse’nın istifasını istiyor, istifa edene değin gösterilerine devam etmekte kararlı olduklarını, barikatlarını koruyacaklarını ifade ediyorlar.
Başkent Port-au-Prince militan gösterilere, blokaj eylemlerine sahne oldu. Kentin kuzeyinde yoksulların yaşadığı Cité Soleil semtinde öfkeli göstericiler bir polis karakoluna saldırarak silah, cephane, kurşun geçirmez yelekler ve büro malzemelerine el koydu.
Kentin güneyinde ise hükümet karşıtları bakanların araçlarını ateşe verdi.
Başkente 70 km. Uzaklıkta bulunan Petit-Goâve kentinde ise bir mahkeme salonu yakıldı.
Karayiplerin en yoksul ülkesi olan Haiti’de yolsuzluğa ve ülkedeki ağır ekonomik krize karşı 3 haftadır gösteriler yayılarak sürüyor.
Gösteriler ülkede uzun süredir yaşanan benzin sıkıntısına karşı başlamıştı.