İzmir’de “iklim grevi” eylemi

Enternasyonal iklim grevi kapsamında İzmir’de eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Eylül 2019
  • 20:19

Enternasyonal iklim grevi kapsamında Sıfır Gelecek Platformu’nun çağrısıyla İzmir’de eylem yapıldı.

Bugün saat 15.00’te Gündoğdu Meydanı’nda oturma eylemi ile başlayan eylemde, saat 17.30’da Alsancak iskele önüne yürüyüş yapıldı. Buradaki kitleyle buluşulduktan sonra sloganlar ve müzik ile basın açıklamasına geçildi.

Sıfır Gelecek İzmir Platformu adına okunan basın açıklamasında “İklim krizinin gittikçe daha tehditkâr olduğu bir ortamda ve zaman diliminde farklı kesimlerden, farklı yaşlardan, farklı kültürel arka planlara sahip kişiler olarak ortak bir çatıyı oluşturuyoruz” denildi. Küresel iklim grevine Türkiye’den ses vermek adına bir araya gelindiği belirtilen açıklamada, 2018 Ağustos’unda 15 yaşındaki Greta Thunberg’in iklim krizini çözme çağrısı ile başlayan Gelecek İçin Cuma Günleri (Fridays for Future) Hareketi üzerinde duruldu. Bu çağrıya ortak olunduğu ifade edilerek “O yüzden biz de ‘ya sıfır karbon gelecek ya da sıfır gelecek’ diyoruz!” denilen açıklamada, iklim acil durum planlarına uyulması gerektiği vurgulandı. Bu kapsamda yalnızca iki seçenek bulunduğu belirtilerek “Ya küresel ısınmayı 1,5ºC derece ile sınırlamak için üstümüze düşeni yapacağız ve sıfır karbon emisyonuna geçeceğiz ya da yaşamın hepimiz için sona erdiği bir gelecek ile yüz yüze geleceğiz!” ifadeleri kullanıldı.

Taleplerin sıralanmasıyla devam eden açıklamada, “İklim acil durumu ilan edilmeli”, “Fosil yakıta veda edilmeli”, “Yenilenebilir enerjiye geçilmeli”, “Endüstriyel tarım ve hayvancılıktan vazgeçilmeli”, “Ormanlar korunmalı”, “İklim krizi ile mücadeleye dair farkındalık geliştirilmeli”, “Haklar gözetilerek adil geçiş yapılmalı” başlıkları üzerinde duruldu.

Türkiye’deki orman katliamlarına karşı mücadeleleri birleştirme çağrısıyla “Herkesi iklim krizi karşısında birlikte hareket etmeye çağırıyoruz” denilen açıklama, Greta Thunberg’in şu sözleriyle son buldu:

“Umut, hak etmeniz gereken bir şeydir. Eğer biz bugün iklim krizi ile mücadele etmeye karar verdiysek, bunu kesinlikle yapabiliriz ama önce mücadeleyi seçmemiz ve gereken önlemleri almamız gerekir.”

Basın açıklamasının ardından saat 18.00’de Alsancak iskele önünden başlayarak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden Fuar’a yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca Cerattepe, Munzur, Kaz Dağları, Bergama ve pek çok ormanlık alanda altın aramalarına, HES’lere karşı sloganlar atıldı. Birçok sivil tüm örgütü, Emek ve Demokrasi Güçleri, İzmir Barosu’nun katıldığı eyleme DGB de “İklimi değil sistemi değiştir”, “İklim krizinin sebebi kapitalizmdir” yazılı dövizlerle katıldı.

Yürüyüşün ulaştığı Fuar’da ise İzmir Müzisyenler Derneği’nin müzikleriyle iklim grevi sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir