Bursa’da iklim grevi etkinliği

İklim grevi kapsamında Bursa’da dün etkinlik düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Eylül 2019
  • 13:37

Enternasyonal iklim grevi çağrısına Bursa’dan da yanıt verildi ve Konak Kültür Evi’nde etkinlik düzenlendi.

Nilüfer Kent Konseyi’nin çağrısı ile 20 Eylül’de Üç Fidan Parkı’nda gün boyu etkinlik yapılacaktı. Ancak hava muhalefetinden kaynaklı etkinlik son gün Konak Kültür Evi’ne alınmak durumunda kaldı.

Saat 14.00’te başlayan enternasyonel iklim grevi etkinliği için açılış konuşmasını Çocuk Meclisi Başkanı Sevim Ada Arslan yaptı. Arslan, konuşmasında Bu gidişe dur denmezsek bundan çok kısa bir süre sonra önünü alamayacağımız bir iklim sorunu ile karşılaşacağız” dedi.

Etkinlikler kapsamında düzenlenen forumlara değişik okullardan yaklaşık 400 öğrenci katıldı. Ancak devlet okullarından etkinliğe katılım olmadı ve özel okullardan öğrenciler katılım sağladı. Etkinlikler kapsamında genç piyanist Arya Su Gülenç çevre ile ilgili bestesiyle sahne aldı.

Arya Su Gülenç’in ardından, Yuva Derneği’nden Emine Özkan, Yeşil Düşünce Derneği’nden Selin Uğurtaş etkinliğe katılan çocuklarla forum düzenledi. Forum sırasında, Bursa’da çevre aktivistliği yapan gençlere de söz hakkı verildi. Nova Okulu öğrencileri, Fridays For Future Bursa gönüllüleri ve aktivist iki genç kardeş Zeynep ve Kağan Sevinç, iklim krizi ile ilgili konuştular. Yürüttükleri mücadeleden bahseden gençler, yaşamı ve geleceği hayal ettiklerini belirterek “Dünyaya yani evimize sahip çıkmalıyız” dediler.

Forumun ardından çevre ile ilgili atölye çalışmaları yapıldı. Bu atölyeler kapsamında Tohum topu atölyesi, doğal deterjan atölyesi, kitap takası, geri dönüşüm atölyeleri çalışmaları yürütüldü. Atölye etkinliklerinin sonrasında ise İklim Trio, Penadrop ve Eski Liman müzik grupları şarkılarıyla iklim grevine destek oldular.

İklim krizine küresel kapitalizm yol açıyor”

Müziğin ardından Bursa Çevre Platformu (BUÇEP), İklim Grevi vesilesiyle kuruluş bildirgesini okudu. “Bursa'mızdan hareketle ülkemizdeki kent ve çevre sorunlarının önlenmesine katkıda bulunmak, halkımızı doğru/güvenilir, bilimsel ve teknik bilgilerle bilgilendirerek farkındalık yaratmak ve harekete geçirmek” ihtiyacına vurgu yapılan açıklama şu sözlerle devam etti:

“Eşit söz hakkı, birlikte karar alma, birlikte uygulama ve birlikte mücadele etme anlayışına sahip bir örgütlenme modelini benimseyen her yurttaşımızı BUÇEP çatısı altında toplanmaya, üye olmaya, mücadeleye katılmaya davet ediyoruz. İklim krizi insanların temiz hava, temiz ve yeterli su, yeterli/dengeli beslenme ve barınma başta olmak üzere birçok gereksinimlerinin karşılanmasını olumsuz etkilemektedir. İklim krizine küresel kapitalizmin yol açtığının anlaşılması çok önemlidir. İklim krizi, tek başına bir çevre sorunu olarak anlaşılmamalıdır. Bu nedenle iklim adaleti hareketinin ‘İklimi değil, sistemi değiştir’ çağrısına kulak vermek ve çok geç olmadan, dünyayı gelecek kuşaklara yaşanabilir bir yer olarak bırakabilmek için eyleme geçmek gerekmektedir.

“Bursa’dan ses veriyoruz; dünya doğa direnişçilerine selam olsun! Bütün gençliği geleceğimizi beraber savunmaya davet ediyoruz! Kent bizim, doğa bizim, geleceğimiz bizim!Bu davet bizim, hepimizin!”

‘Aykırı Sinema Derneği’nin çevre belgeseli ile etkinlik sona erdi.

Kızıl Bayrak / Bursa