Hindistan’da acil servis çalışanları greve gitti
Hindistan’ın kuzeyinde bulunan Uttar Pradesh eyaletinde acil serviste çalışan ambulans şoförlerinden yardımcılara ve tıbbi teknik asistanlara yaklaşık 19 bin işçi 31 Mart’ta greve gittiler. Grevciler korona virüsüne karşı koruyucu donanım ve son iki aydır ödenmemiş ücretlerini talep ediyorlar.
Brezilya’da protestolar
Brezilya faşist Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, haftalardır korona salgınını “küçük grip” olarak önemsiz göstermiş, valiler ve kamusal yaşamda belediye başkanları tarafından uygulanan kısıtlamaları sert bir şekilde eleştirmişti. 31 Mart Salı günü kendisine desek veren generallerin zorlaması ile yaptığı bir televizyon konuşmasında korona salgını üzerine U dönüşü yaptı. Bunun üzerine tüm ülkede milyonlarca kişi balkonlara çıkarak “Bolsonaro defol!”, “Katil!” sloganları eşliğinde kaplara vurarak faşist Bolsonaro’yu protesto etti.
Güney Afrika’da hemşirelere karşı polis operasyonu
Free State eyaletinin Welko kentindeki Bongani Bölge Hastanesi’nde çalışan hemşireler, hastane yönetiminden Covid-19 salgınıyla ilgili sokağa çıkma yasağı koşulları altında işe gelebilmelerini sağlayacak önlemler almasını talep ederek gösteri düzenlediler. Gösteri, polis tarafından göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle dağıtıldı.
Güney Afrika’da sokağa çıkma yasağı sırasındaki acımasız müdahaleleriyle ünlü polise karşı şüpheli cinayet de dahil olmak üzere birçok soruşturma sürüyor.
Postacılar reklam postalarına karşı grevde
İskoçya’nın Clackmannanshire şehrinde, Scots Royal Mail’de çalışan 80’den fazla işçi, korona zamanlarında gereksiz özendirme ve reklam postalarına karşı 31 Mart’ta grev yaptı. Postacılar posta dağılımı esnasında birçok haneye girdiklerini ve bunun ise korona virüsünün yayılmasını tetikleyeceğini belirterek, yönetimi eleştiriyorlar. Postacılar kalan postalar için, ayırma odasında yer ve gerekli kişisel koruyucu donanım talep ediyorlar.
Amerika’da General Electric çalışanları solunum araçları üretmek istiyor
30 Mart günü, Amerika Massachusetts’teki uçak türbin fabrikasındaki çalışan General Electric işçileri, korona hastalarının tedavisi için acilen ihtiyaç duyulan solunum araçları üretmek için üretim değişikliği yapmayı talep ederek, tekeli protesto ettiler. General Electric’in sağlık bölümü vantilatör üretiminde lider durumunda ve havacılık çalışanları da bu hayati araçları üretmek istiyorlar. General Electric ise havacılık üretim tesislerini kapatmayı ve en az 2.600 işçiyi işten atmayı planlıyor. ABD hükümeti havacılık endüstrisi için 75 milyar dolarlık bir “yardım paketi” başlattı.
Papua Yeni Gine’de hemşireler koruyucu donanım talep ediyorlar
Başkent Port Moresby’de yaklaşık 600 hemşire 30 Mart Pazartesi günü oturma eylemi yaptı. Hemşireler eylemleri ile kişisel koruyucu donanımın ve diğer tıbbi ekipmanın yetersiz olmasını eleştirdiler. Hemşireler, durumun düzelmemesi durumunda bu hafta ülke çapında yeniden greve gidecekler.
Bangladeş’te tarım işçileri korona yüzünden çalışmayı reddediyor
Sylhet bölgesindeki çay plantasyonlarında çalışan 20.000 tarım işçisi, korona salgını nedeniyle 30 Mart’ta çalışmayı reddetti. Hükümet ülke çapında izin vermemesine rağmen 27 çay plantasyonunda işçilere çalışma dayatıldı.
Belçika’da süpermarketlerde grev
Carrefour zincirine bağlı 10 süpermarkette çalışan işçiler 3 Nisan’da greve gittiler. Tazminat ödemesi ve koronavirüsten kaynaklanan enfeksiyon riskine karşı yetersiz koruma koşulları protesto edildi. On gün önce de Delhaize zincirinde benzer bir protesto vardı.
Avusturya’da çelik fabrikasında koronaya karşı on iki saatlik vardiya
Avusturya’nın Linz kentinde bulunan Voestalpine çelik fabrikasının kapitalist patronları 22 bin işçiden 20 bini için kısa çalışmaya başvurdu. Koronaya karşı önlemler çerçevesinde fabrika yönetimi önce taşeron işçileri işten atmak istiyor, geri kalan işçilere ise on iki saatlik vardiya dayatılıyor. Bunu vardiyaları değiştirirken sosyal ilişkileri azaltmak için bir önlem olarak görüyor. Kapitalist işletmenin basın sorumlusu yaptığı açıklamada, böylece, hastalıklardan dolayı personel eksikliğinin daha iyi telafi edileceğini ifade etti.
Yani bir yandan, taşeron işçiler işten çıkarılacak, 20 bin işçi kısa süreli çalışmaya gidecek, geride kalan işçiler ise on iki saat süren vardiyalarda çalıştırılacak.
Bu tarz uygulamalar sadece Avusturya’da değil Almanya’da da gündemde. Almanya’da Kimya Endüstrisi Birliği (BVAC) ve IGBCE enfeksiyon riskini en aza indirmek için vardiyalı çalışılan işyerlerinde on iki saatlik bir vardiya sisteminin uygulanabileceğini kabul etti.