Dünya işçi-emekçi eylemlerinden…

Dünyada koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma ve gösteri yasaklarına rağmen grev ve eylemler sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Nisan 2020
  • 08:02

Tüm dünyada koronavirüs nedeniyle sokağa çıkma ve gösteri yasakları sürerken, işçiler, emekçiler, kadınlar, kendilerine özgü protesto biçimleriyle grev ve gösteriler düzenliyorlar.

Polonya’da korana koşullarında kadın grevi

Polonya’da 14 Nisan’da kürtaj yasasının sertleştirilmesi ile ilgili yasa tasarısına karşı ülke çapında protestolar düzenlendi. Salgın koruma önlemleri çerçevesinde büyük toplantıların yasaklanması nedeniyle protestocu kadınlar alternatif formlar seçtiler. “Kadın grevi” sloganı altında Varşova’nın merkezinde bir trafik çemberini arabalarıyla korna eşliğinde bloke ederek trafiği engellediler. Başka kentlerde de kadınlar bakkalların önünde bekleyerek kadın grevi ile ilgili dövizler tuttular. Parlamento, bugün yasa tasarısını tartışacak.

Geçtiğimiz yıl en katı kürtaj yasalarından birine sahip olan Polonya’da, bunu daha da sertleştirme girişimleri kitlesel eylemlerle püskürtüldü. On binlerce işçi ve emekçi kadın gösteri ve eylemlere iş bırakma ve boykot eylemlerine katıldı.

38 milyon nüfuslu Polonya’da yılda iki bin yasal kürtaj gerçekleştiriliyor. Ancak 100-150 bin kadarının da merdiven altı veya yurtdışında gerçekleştirildiği tahmin ediliyor.

Hindistan’da göçmen işçilerin protestosu

Hindistan’ın Mumbai kentinde, köylerden kentlere çalışmak için gelen binlerce işçi ve yoksul emekçi oldukça katı olan sokağa çıkma yasağının uzatılmasını protesto etti. 14 Nisan Salı günü, Başbakan Narendra Modi sokağa çıkma yasağını 3 Mayıs’a kadar uzattığını duyurdu. (Bu, koronavirüsten dolayı ilan edilen dünyanın en uzun sokağa çıkma yasağı).

Mumbai şehrinde bir tren istasyonunda, insanlar birbirine yakın mesafede durarak milyonlarca insanın yaşadığı metropolü terk etmelerine ve köylerine dönmelerine izin verilmesini talep ettiler. Yerel basında çıkan haberlere göre, polis kalabalığı sopalarla dağıttı.

Kentte trenler işlemiyor. Üç haftadır yürürlükte olan sokağa çıkma yasağı nedeniyle, işlerini kaybeden işçiler ellerinde avuçlarında ne varsa tükettiler.

Sokağa çıkma yasağının başlamasıyla birlikte, yüzbinlerce göçmen işçi, şehirde parasız ve aç kalmak korkusu ile çoğu yüzlerce kilometre uzaklıktaki köylerine doğru yayan yola çıkmıştı. Böylece, virüs sağlık hizmetlerinin özellikle zayıf olduğu yerlere taşınmış oldu. Bu göçü durdurmak için, Hindistan hükümeti çeşitli binaları geçici konaklama yerleri olarak kullanmalarına izin verdi. Ayrıca milyonlarca yoksul emekçiye gıda ve doğrudan maddi ödeme sözü verdi. Ancak yardım kuruluşlarına göre yardım herkese ulaşmadı.

İrlanda’da otobüs şoförleri koruyucu önlemler için grevde

İrlandalı otobüs şirketi Bus Éireann’ın otobüs şoförleri greve gittiler. Şoförler, korona salgınına karşı yeterli koruyucu önlem alınmamasını protesto ediyorlar. Grevi, bir şoförün korona virüsü nedeniyle hastalanması ve İngiltere’de şimdiye değin 20 otobüs sürücüsünün virüs nedeniyle öldüğü haberi tetikledi. Şoförler, çalışmalarının vazgeçilmez olarak sınıflandırılmasına rağmen en basit koruyucu önlemlerin alınmamasına karşı öfkeliler.