Almanya’da faşist katliam

Hessen eyaletinin Hanau kentinde 9 kişi dün gece katledildi. Saldırıyı düzenleyenler arasında olduğu tespit edilen Tobias Rathjen'in “Almanya’dan sınırdışı edilmeyen bazı halklar yok edilmeli” diye not bıraktığı belirtildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Şubat 2020
  • 16:09

Almanya’nın Frankfurt yakınlarındaki Hanau kentinde iki nargile bara neo-Nazi çetelerin yaptığı silahlı saldırıda en az 9 kişi katledildi.

Saldırı gerçekleştirenlerden biri olduğu tespit edilen Tobias Rathjen, saldırı sonrasında 72 yaşındaki annesiyle birlikte ikamet ettikleri evde ölü olarak bulundu.

Bild’in haberine göre, Hanau kent merkezinde ilk saldırı Midnight adlı nargile bara gece saat 22.00 sularında düzenlendi. Saldırganın barda oturanlara rastgele ateş açtığı belirtiliyor. Aralarında bir kadının da bulunduğu beş kişi burada hayatını kaybetti, ölenlerin çoğunun Kürt olduğu ifade edildi. Olay yerinin hemen yakınındaki Kurt Schumacher Meydanı’nda da bir saldırı düzenlendi ve burada da 4 kişi katledildi.

“Almanya’dan sınırdışı edilmeyen halklar yok edilmeli” notu

Saldırıyı gerçekleştirdiği belirlenen Tobias Rathjen’in arkasında saldırıyı üstlendiği bir yazı bıraktığı belirtilen habere göre, saldırgan yazıda “Almanya’dan sınırdışı edilmesi mümkün olmayan bazı halkların yok edilmesi gerektiğini” ifade etti.

Hessen İçişleri Bakanı Peter Beuth’un verdiği bilgilere göre katil, 43 yaşında ve Almanya nüfusuna kayıtlı. Beuth şüphelinin annesiyle Hanau'da ikamet ettiğini belirtti. Her ikisinin de ateşli silahla vurulmuş olduğunu belirten Beuth, soruşturma makamlarının evde bir de silah bulduğunu söyledi.

Hessen İçişleri Bakanı Beuth şimdiye kadar yürütülen soruşturmanın saldırının arkasında "yabancı düşmanı bir motivasyon" olduğuna işaret ettiğini belirtti. Soruşturmayı o nedenle Federal Başsavcılık üstlendi.

“Eylemi en sert şekilde kınıyorum” diyen Hessen İçişleri Bakanı Beuth “Bu özgür toplumumuza bir saldırıdır” ifadelerini kullandı. Hessen eyalet parlamentosunda bugün planlanan oturumlar da iptal edildi.

Steinmeier ve Merkel’den açıklamalar

Hanau’da 9 kişinin katledildiği silahlı saldırıyla ilgili bir açıklama Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de, “Hanau’daki terörist şiddet eyleminden” dolayı endişe içinde olduğunu ve “Irkçı nefretin tehdit ettiği tüm insanların yanında” olduğunu öne sürdü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hanau saldırısıyla ilgili açıklamasında “Irkçılık bir zehirdir, nefret bir zehirdir. Ve bu zehir toplumumuzda mevcut” diyerek saldırının arka planının “sonuna kadar” aydınlatılması için her şeyin yapılacağı iddiasında bulundu.