Faşist katliam Stuttgart'ta lanetlendi

'Sağ'a Karşı Stuttgart İnsiyatifi’nin çağrısıyla binlerce kişi sokaklara çıkarak ırkçı-faşist katliamı lanetledi. Faşizmin sermayeyle bağına dikkat çekilen konuşmalarda, burjuva partilerin faşistlerin önünü açan tutumları teşhir edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Şubat 2020
  • 01:41

Almanya'nın Frankfurt yakınlarındaki Hanau kentinde 9 insanın ölümüyle sonuçlanan faşist katliam Almanya'nın birçok kentinde olduğu gibi Stuttgart’ta da yapılan yürüyüş ve mitingle lanetlendi.

Sağ'a Karşı Stuttgart İnisiyatifi'nin çağrısıyla yapılan miting ve yürüyüşe 2.500'den fazla insan katıldı. İnisiyatif adına faşist katliamı lanetleyen kısa bir konuşma ve katledilenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan miting, diğer konuşmalarla devam etti. Hanau'da katledilen Kürtlerin anısına saygı olarak ilk konuşma Rojava’yla Dayanışma Platformu'na verildi. Faşist katliamın arkasındaki siyasal iradeye vurgu yapan konuşmacı, devlet ve hükümetin faşist teröre karşı göz boyama dışında hiçbir ciddi ve köklü önlemi almadığını dile getirdi. Kapitalist sistem varlığını sürdürdükçe faşizm ve faşist çetelerin katliamlarının süreceğine dikkat çekti.

Yapılan bir diğer konuşmada özellikle hükümetin ve burjuva partilerin faşist AfD ve neo-Nazilere gösterdikleri hoşgörü ve onların önünü açan tutumları teşhir edildi. Sosyal Demokratlar'ın ve Yeşiller’in faşist teröre karşı koymada gösterdikleri ikiyüzlülüğe dair şu ifadeler kullanıldı:

“Neo-Naziler eskisi gibi kahverengi üniforma giymiyorlarsa bu onların niteliğini değiştirmez. Hangi kılıf, hangi din ve hangi ulus adı altında çıkarsa çıksınlar faşistler faşisttir. Ve faşizm Avrupa’nın bir sorunu haline gelmiştir. Dokuz insan katledildikten sonra SPD'nin eski başkanı ve federal hükümetin eski bakanlarından Sigmar Gabriel'in "solcular da eylemlerde çöp bidonlarını yakıyorlar, havai fişekler patlatarak terör yaratıyorlar" açıklaması tam bir rezilliktir, arsızlıktır. Dokuz insanın katledilmesiyle çöp bidonlarının yakılmasını aynılaştırmak, elini dokuz insanın kanına bulamaktır.”

Ver.di ve DGB sendikalarından ilerici sendikacılar da yaptıkları konuşmalarda faşizmin sermayeyle olan bağına dikkat çektiler. Konuşmalarda “İşyerleri ve Almanya'nın bir gerçeği olan çok renklilik ve çok kültürlülük faşizmin korkulu rüyasıdır. Bu durum Almanya'nın bir gerçeğidir ve böylede kalacaktır” vurgusu yapıldı. Ver.di sendikasından konuşmacı şunları söyledi:

“Kapp darbesinin yüzüncü yılındayız. Kapp darbesiyle faşizmin yollarını döşediler. Tarihten öğrenmek ve bu gidişe dur demek zorundayız. Faşizme ve arkasındaki güçlere karşı birliğimizi güçlendirerek durabiliriz, durmak zorundayız.”

Mitingden sonra kent merkezinde yapılan yürüyüşle eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / Stuttgart