Irkçı faşist katliam Wuppertal’da kınandı

Almanya'nın Wuppertal kentinde ırkçı-faşist katliam lanetlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Şubat 2020
  • 17:24

Almanya’nın Frankfurt yakınlarındaki Hanau kentinde iki nargile bara yapılan silahlı neo-Nazi saldırıda 9 kişi katledildi, 5 kişi de yaralandı. Saldırıyı düzenlediği tespit edilen ırkçı-faşist Tobias Rathjen'in, “Almanya’dan sınırdışı edilmeyen bazı halklar yok edilmeli” diye not bıraktığı belirtildi. Hanau'daki faşist katliam Almanya’nın hemen hemen her yerinde yankı uyandırdı. Birçok kentte olduğu gibi Wuppertal'da da miting ve yürüyüş düzenlendi. Eylem, Göçmen Antifaşistler'in (Migrantifa) çağrısı ile kitlenin saat 18.00’da Wuppertalfelder Merkezi’nde toplanmasıyla başladı.

“Faşizm bir görüş değil, bir suçtur!”

250 kişinin katıldığı eylem ilk olarak katliamda ölenler şahsında saygı duruşu ile başladı. Bir-Kar adına yapılan konuşmada şunlar söylendi:

“Büyük öfke ile dün Hanau’da yaşanan ırkçı katliamı kınıyoruz. Saldırı yine sağcı ideoloji yüzünden on kişinin ölümü ile sonuçlanmıştır. Hanau’da yaşanan katliam yalnızca bir örnektir. Daha önceki katliamları da biliyoruz. ‘90'ların başında Rostock, Mölln ve Solingen olaylarını mı anlatalım? 2000'lerde başlayan NSU olaylarını mı? 2016'da, Münih'te AVM’nin içinde göçmen görünüşte olan insanlara silahla saldıran ırkçıyı mı?  2015 ve 2016 yıllarında mülteci barınaklarına yönelik saldırıları mı? Bunun gibi nice örnekler var. Almanya’da yapılan bir istatistik der ki; her yıl en az 1000 sağcı şiddet vakası gerçekleşiyor. Bunlar sadece resmi olanlardır. Kayıtlarda olmayan sağcı şiddet vakaları bunun çok daha üstündedir.

Her gün daha da artan ırkçı ve faşist saldırıları görüyoruz. Mesela dün yine bir ırkçı saldırı haberi aldık. Magdeburg kentindeki iki göçmen tedarikçi, paketleri bir eve bıraktıktan sonra, alkol aldıkları iddia edilerek saldırıya uğradılar. 63 yaşındaki komşuları işçilerin üzürine silahla yürüyerek, “siz yabancıların burada ne işiniz var” dedikten sonra darp etmiştir. Polis saldırganı gözaltına almış ve yine serbest bırakmıştır. Saldırganın sadece az birr ceza alacağı haberi veriliyor. Peki, biz soruyoruz, neden yine serbest bırakılıyor? Evinde ayriyeten silah da bulunmuş. Buna neden müsaade ediliyor? 

Devletin şimdi sağcılara karşı harekete geçeceğini kimse düşünmemeli. Tüm bu ırkçı ve faşist saldırılar Hanau ile başlamadı ve son da olmayacak. Devlet, sağcı teröre her zaman izin verdi. Bunun en çarpıcı örneği NSU olaylarıdır. Almanya her zaman renkli, demokrat ve örnek bir ülke olarak gösterilir. Oysaki daima faşist ideolojiye alan açılmıştır. Tıpkı Nazi eylemlerine olduğu gibi... Neden Nazi eylemlerine izin veriliyor? Yanıt çok açık, “demokrat bir ülke olduğu için”. Her görüşe izin verdiklerini daima ifade ettiler. Biz de haykırıyoruz: Faşizm bir görüş değil, bir suçtur!

Dün Solingen, Roststock, Mölln’de, bugün Hanau ve Magdeburg’da, yarın Almaya’nın her yerinde bu saldırıları görebiliriz. Sağcı terörden kurtuluş ancak anti-faşist mücadele ile gerçekleşebilir.”

Konuşmaların ardından ırkçı, faşist AfD bürosuna yürüyüş başladı. Yürüyüş boyunca sloganlar dinmedi. AFD’nin bürosunun önünde son bir konuşma yapıldı. Burada ırkçı politikacıların halkın üstünde ne kadar büyük bir etki yaratığı, bunun karşısında birlik ve dayanışmanın önemi vurgulandı. Son olarak partizan marşı “Çav Bella” söylenerek eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / Wuppertal