Almanya’da ırkçı faşist partiyi “kısmen izleme” kararı

Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın AfD’yi kısmen incelemeye almasının ırkçı partiye “sınırı aşmaması için” yapılan bir uyarı olduğu düşünülebilir.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Ocak 2019
  • 11:23

Alman iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı 15 Ocak’ta ırkçı parti Almanya için Alternatif’i (AfD) daha yakın takibe alma kararı aldığını açıkladı. İstihbarat, sistematik olarak AfD’nin faaliyetlerini inceleyecek, açıklama ve yazılarını düzenli bir şekilde değerlendirmeye alacak.

Açıklamada parti yöneticileri ve üyelerinin söylemlerinin insan onuruyla bağdaşmadığına vurgu yapılıyor. Irkçı parti “radikal” sayılabileceği şüphesiyle izlenmiyor. Bunun için şimdiye değin yeterli ipucuna rastlanmadığı ifade ediliyor.

Partinin ırkçı faşist Neonazilerle birlikte hareket eden sağ kanadında ve partinin gençlik örgütü “Junge Alternative”da (JA) “aşırılık eğilimleri” olduğu vurgulanıyor ve istihbarat servisi tarafından “şüpheli vaka” olarak değerlendiriliyor. İç istihbarat bunlar haklarında dosya açabilecek, hatta doğrudan izleyebilecek.

İstihbarata göre AfD ile ilgili ellerindeki ipuçları sistematik bir izlenme için yeterli değil. Yani gözlem faaliyetlerinde ve izleme faaliyetlerinde muhbir bulma ya da telefon dinleme faaliyetleri yapmayacak. AfD Genel Başkanı Gauland, Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın kararının dayanağı olmadığını ileri sürerek, bu karara karşı hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.

Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın AfD’yi kısmen incelemeye almasının ırkçı partiye “sınırı aşmaması için” yapılan bir uyarı olduğu düşünülebilir.

AfD’nin geçtiğimiz hafta sonu düzenlediği ve Mayıs ayında yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçimlerine hazırlık niteliğindeki federal kongresine, Almanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkması yönündeki talepler damgasını vurdu. Hazırlanan taslak metinde, “tekrar ulusal para birimlerine geri dönülmesi” ve “Avrupa Parlamentosu’nun en fazla 100 delegeli bir kurula dönüştürülmesi” gibi öneriler bulunuyor. Parti, beş yıl içerisinde talep edilen reformlar hayata geçirilmediği takdirde Almanya’nın AB’den çıkması gerektiği görüşünde.

AfD 2017 yılında parlamentoya girerek 94 sandalye sahip olmuştu. Irkçı, milliyetçi ve yabancı düşmanı söylemlerinde giderek radikalleşen AfD üyeleri, geçtiğimiz yıl Almanya’nın doğusunda bulunan Chemnitz kentinde ırkçı faşist eylemlerin başını çekmiş, burada polisle çatışmıştı.

Eylül 2018 yılında iç istihbarat şefi Maassen ırkçı gruplarla mücadelede yetersiz kaldığı için görevinden alınmıştı. Maassen, İçişleri Bakanlığı’nda başka bir pozisyona getirildi.

Geçtiğimiz yıl ırkçı AfD Meclis Grup Başkanı Alice Weidel’in de aralarında bulunduğu 3 kişi hakkında yasal olmayan yoldan para bağışı kabul ettikleri gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı. 2017 yılındaki Federal Meclis seçimleri öncesinde İsviçreli bir firmanın, AfD Konstanz Gölü bölge teşkilatına 18 dilim halinde 132 bin euro para transferi yaptığı belirtiliyor. Almanya’da partilerin Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden para bağışı alması, siyasi partiler kanununa aykırı. Ayrıca 50 bin euro ve üzerindeki para bağışların Meclis idaresine bildirilip yayımlanması gerekiyor. Bağışın bu kuralı devre dışı bırakmak amacıyla dilimlere ayrıldığı tahmin ediliyor.