Almanya'da Alevi derneklerine ırkçı saldırılar protesto edildi

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'na (AABF) bağlı Köln ve Marl derneklerine yönelik ırkçı saldırılar protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 14 Şubat 2020
  • 20:06

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun (AABF) Köln ve Marl'da bulunan derneklerine 4 ve 10 Şubat tarihlerinde düzenlenen ırkçı saldırılar dün kitlesel bir basın toplantısıyla protesto edildi.

4 Şubat tarihinde Köln kentinde bulunan AABF'nin genel merkezinin bulunduğu binaya ırkçı Nazi sembolleri çizilmesinin ardından, 10 Şubat tarihide Marl kentindeki cemevi kurşunlandı.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’na ( AABF ) bağlı Marl Cemevi, sosyal medya üzerinden yapılan yazılı açıklamada, "Bugün akşam saatlerinde farkedilen kurşun izi, Cemevinin meydanının camına sıkılmış. Şans eseri hiç bir canımızın olmadığı saatlerde yapılmış. Devlet güvenlik güçlerinin araştırmasından sonra detaylı bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız. Bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyoruz!" denildi.

AABF Genel Sekreteri Uğur Çakır yaptığı açıklamada, "Son yıllarda Almanya ve Avrupa'da artan milliyetçi politikalar nedeniyle, yabancı düşmanlığı her geçen gün maalesef artıyor. Irkçılığın arttığı bu dönemlerde yetkilileri ve özelikle siyasi partileri bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Nerede olursa olsun ırkçı saldırıları şiddetle kınıyor ve ırkçılığa karşı mücadelemizi de sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) saldırıya ilişkin dün (13 Şubat Perşembe) Marl Cemevi’nde kitlesel bir basın açıklaması yaptı.

Yapılan konuşmaların ardından, "Susmayacağız!" başlıklı açıklama okundu.

Saldırıya yalnızca Marl’da yaşayan Aleviler değil, Avrupa’daki tüm örgütlü Aleviler sert tepki gösterdi. Benzeri bir tepki Marl’daki farklı inanç topluluklarından, demokratik kitle örgütlerinden, Belediye Başkanı’ndan ve şehirdeki siyasi partilerden ve sivil toplum örgütlerinden geldi.

Almanya’da Alevi derneklerine dönük ırkçı saldırıların, Erdoğan ve AKP’sinin Sivas Katliamı’nın faillerinden Ahmet Turan Kılıç’ın salıverilmesine AABF’nin tepki gösterdiği bir döneme denk gelmesi dikkat çekti.