ABD’de üniversiteler Filistin için ayakta!

ABD’de 30’u aşkın üniversitede Gazze Dayanışma Kampları kuran öğrencilere polis saldırdı. Akademisyenlerin de destek verdiği eylemlere saldıran polis çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Nisan 2024
  • 12:30

ABD’de bulunan üniversitelerde öğrencilerin Filistin halkı ile dayanışmak için kurduğu Gazze Dayanışma Kampları yaygınlaşıyor. Columbia Üniversitesi’nde geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen İsrail protestosuna rektörün talimatıyla polis saldırmış ve çok sayıda öğrenci gözaltına alınmıştı. Ardından Yale ve Newyork üniversitelerinin de aralarında olduğu 30’u aşkın üniversitenin kampüslerinde Gazze Dayanışma Kampları kuruldu.

“Kampüs polis işgalindeyken eğitim yapılamaz!”

25 Nisan’da Austin’deki Teksas Üniversitesi’nde kurulan kamp polis tarafından basıldı. Atlı ve motosikletli eyalet polisi aralarında akademisyenlerin de bulunduğu çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

Teksas Üniversitesi’nin öğretim üyeleri, “öğrenci olaylarına militarize yanıt verilmesine” tepki göstererek dersleri boykot edip öğrenci protestolarına katıldı.

Açıklama yayımlayan akademisyenler, başta Rektör Jay Hartzell olmak üzere üniversite yönetimini Filistin Dayanışma Komitesi'nin düzenlediği etkinliklere katılan öğrencilerin üzerine atlı, motosikletli; silah, cop ve gaz kuşanmış eyalet polisini salmasını kınadıklarını belirtti.

Etkinlikte hiçbir şiddet, taciz olmadığına ve derslerin sekteye uğratılmasının planlanmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Liderlerimiz öğrencilerin barışçı eyleminin devam etmesine izin vermek yerine kampüsümüzü askeri bölgeye çevirdi” vurgusu yapıldı.

Açıklamanın devamında öğrencileri duvara itip sıkıştırarak gözaltına almaya başlayan güvenlik güçlerinin bir kadın öğrenciyi yumrukladığı, diğerlerini yerlerde sürüklediği aktarıldı. "Kampüsümüz öğrencilerimizin ABD Anayasası Birinci Değişiklik Maddesi uyarınca barışçı gösteri hakkını kullanmasını engelleyen eyalet ve şehir polisinin işgali altındayken, hiçbir şey olmamış gibi davranılamaz" denilen açıklama şöyle devam etti:

“Kampüsümüze militarize, silahlı güçleri getirerek ve öğrencilerimizi istismar edip tehlikeye atmalarına rağmen bunları geri göndermeyi reddederek, tüm kampüs topluluğumuzu güvenli olmayan durumda bıraktınız. Tüm öğrenci yapımızı riske attınız. Yarın işler her zamanki gibi yürümeyecek. Yarın sınıf yok. Sınav yok. Çalışma yok. Ödev yok. Perşembe öğlen Teksas Üniversitesi Kulesi önündeki ana meydanda toplanıyoruz.”

Los Angeles'taki Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde (USC) ise 93 kişi “izinsiz giriş” suçlamasıyla gözaltına alındı. 2024 Okul Birincisi olan Asna Tabassum’un mezuniyet töreninde yaptığı İsrail’i protesto eden veda konuşmasını iptal eden USC, 10 Mayıs’ta yapılması planlanan ana diploma törenini de iptal ettiğini açıkladı.

Boston'daki Emerson College'ı da polis bastı ve bir gecede yaklaşık 108 kişi gözaltına alındı.

Georgia eyaletinin Atalanta kentindeki Emory kampüsüne de polis saldırdı. Kampüse izinsiz giriş yapıldığı ve kamp kurulduğu gerekçesiyle baskın düzenleyen şehir ve eyalet polisi, gaz, şok tabancası ve plastik mermi kullanıp dağıtmaya çalıştığı öğrencilerle çatıştı. Çok sayıda öğrenci gözaltına alınırken, ilk etapta sayı açıklanmadı. Emory Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee de ters kelepçe işkencesi ile gözaltına alındı.

Başkent Washington DC'deki Georgetown ve George Washington üniversitelerinin öğrencileri de eylem yaptı. Georgetown Üniversitesi ana kampüsünün ortasında yer alan büyük bahçede toplanarak “Özgür Filistin!”, “Gazze'de hemen ateşkes!” sloganları atan öğrenciler çadır kurdu. Ardından George Washington Üniversitesi'ne (GW) yürüyüş yapılarak Filistin ve Gazze'ye destek eylemi gerçekleştirildi.

İLİŞKİLİ HABERLER