Emperyalist savaş aygıtı NATO’nun zirvesi 9-11 Temmuz tarihleri arasında Amerika’nın başkenti Washington’da gerçekleştirildi. Zirvenin son gününde ABD ile Almanya ortak açıklama yaparak “Tomahawk” tipi ABD seyir füzelerinin 2026 yılından itibaren Almanya’ya konuşlandırılması kararı aldıklarını ilan ettiler. Bunun yanı sıra yeni geliştirilmiş olan ‘hipersonik’ silahlar da konuşlandırılacak.
Yapılan ortak açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Amerika Birleşik Devletleri, uzun menzilli silah sistemlerini, gelecekte kalıcı olarak konuşlandırılmalarına yönelik planlamanın bir parçası olarak 2026'dan itibaren geçici olarak Almanya'da konuşlandıracaktır. Tam olarak geliştirildiklerinde, bu konvansiyonel birimler SM-6'ları, Tomahawk'ları ve şu anda geliştirilmekte olan hipersonik silahları içerecektir. Bunlar Avrupa'daki mevcut kara konuşlu sistemlerden çok daha geniş bir menzile sahip olacaktır. Bu gelişmiş yeteneklerin kullanılması ABD'nin NATO'ya olan bağlılığını ve Avrupa'nın entegre caydırıcılığına olan katkısını göstermektedir.”
Almanya'nın Taurus modelleri şeklinde kendi seyir füzeleri sadece 500 kilometre civarında uçabiliyor, Tomahawk'lar ise karadan ve gemilerden fırlatılabiliyor ve 2500 kilometreye kadar uzanan bir menzili var. Daha iyi anlamak için: Berlin'den Moskova'ya kuş uçuşu mesafe yaklaşık 1600 kilometredir. Savaş histerisine kapılan Alman sermaye devletinin şefleri, yalnızca ABD ile yapılan uzun menzilli silahların konuşlandırılmasıyla yetinmediler. Yanı sıra NATO zirvesi oturum aralarında Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius Fransa, İtalya ve Polonya ile bu tür silahların geliştirilmesine dair bir “niyet beyanı” da imzaladı. Uzun menzilli füzelere ek olarak seyir füzeleri, daha modern savaş uçakları ve genişletilmiş hava ve füze savunma sistemleri de niyet beyanında yer alıyor. Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Avrupa’da konvansiyonel uzun menzilli silahların bulunmadığına dikkat çeken Pistorius, anlaşmanın, Rusya’nın yarattığı yeni “tehdit durumuna” açık caydırıcılık yeteneği ve savunma hazırlığı ile karşı koymayla ilgili olduğunu iddia etti. Şu ana kadar federal hükümet Alman meclisini ABD’nin uzun menzilli silahlarının Almanya’da konuşlandırılacağı planları hakkında bilgilendirmediği de ortaya çıktı.
Bu gelişmelerin yanı sıra, Ukrayna’ya silah teslimatı ve eğitim faaliyetleri karargâhı olarak kullanılan Almanya’nın Hessen eyaletinin başkenti Wiesbaden’ın seçildiği ve bu “projenin” başlatılması NATO zirvesinde kararlaştırıldı. Bu kararın aynı zamanda Donald Trump’ın yaklaşan ABD seçimlerinde başkanlığa geri dönmesi ihtimaline karşı bir önlem olması da amaçlanıyor. NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, Washington’daki olası bir siyasi değişimin Ukrayna’ya silah teslimatı ve eğitim faaliyetlerinin koordinasyonunu da etkileyebileceğinden korkuyor.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ABD’nin uzun menzilli füzelerinin Almanya’ya konuşlandırılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Soğuk savaşa doğru sürekli adımlar atıyoruz” dedi ve ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere’yi “Ukrayna çevresindeki çatışmaya doğrudan müdahil” olmakla suçladı. Rusya ayrıca, bu planlara karşı askeri tedbirlerle yanıt vermek istediğini açıkladı.
ABD ile Almanya tarafından atılan bu adım, batılı emperyalistlerin Ukrayna savaşının ateşine artık benzin dökmekle artık yetinmeyeceklerini, Rusya’ya karşı kışkırtıcı/provokatif saldırılara devam edeceklerini de gösteriyor. Bu ise savaşın hem yayılma hem nükleer boyut kazanma riskini günden güne arttırıyor.