“Filistin için direnen üniversite bileşenlerini selamlıyoruz”

Eğitim Sen, ABD, Fransa, İtalya, İngiltere, Avustralya, Kanada, Hindistan, Kuveyt, Tunus, Lübnan ve Mısır'da üniversite öğrencileri ve öğretim görevlilerinin, Filistin halkıyla dayanışma eylemlerini selamladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Mayıs 2024
  • 20:00

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), ABD’de üniversitelerde süren Filistin halkıyla dayanışma eylemlerini selamladı. Üniversite öğrencileri ve akademisyenlere yönelik saldırılara tepki gösterdi.

Eğitim Sen, “Dünyanın dört yanında Filistin için direnen üniversite bileşenlerini selamlıyoruz” başlıklı yazılı açıklama yaptı.

İsrail'in Filistin'de gerçekleştirdiği insanlık dışı katliamlar nedeniyle ateşkes ilan edilmesi ve üniversitelerde İsrail'le işbirliği yapan şirketlerin tasfiye edilmesi talebiyle 17 Nisan'da ABD'de bulunan Columbia Üniversitesi'nde eylemler başladığı hatırlatılan açıklamada, eylemlerin polis şiddetinin ardından birçok üniversiteye yayıldığı belirtildi.

ABD genelinde 2 binin üzerinde öğrencinin tutuklanmasının ardından eylemlerin Fransa, İtalya, İngiltere, Avustralya, Kanada, Hindistan, Kuveyt, Tunus, Lübnan ve Mısır'a yayıldığı belirtilen açıklamada şöyle devam edildi:

“Unutulmamalıdır ki, üniversiteler siyasi iktidarların ve sermaye çevrelerinin hizmetindeki kurumlar değildir! Üniversiteler demokrasinin, özgürlüğün, eşitliğin, eleştirel aklın, hukukun, sanatın ve felsefenin mekanları olmalıdır! Üniversiteleri susturmak ve üniversite bileşenlerinin demokratik haklarını yok sayarak polis şiddetine başvurmak faşizan yönetimlerin yöntemidir! Bu gerçeği, Türkiye üniversitelerinde yıllardır izlenen politikalardan da çok iyi biliyoruz.”

Zulmün efendilerine diz çöktürecek, zorbalığı, antidemokratik uygulamaları köklerinden kazıyacak iradenin üniversitelerin kampüslerinde filizlendiği kaydedilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bu nedenle Eğitim-Sen olarak, insanlık dışı katliamlar karşısında demokratik tepkilerini kullanarak seslerini yükselten tüm üniversite bileşenlerini selamlıyor ve dayanışmamızı iletiyoruz. Protestoları polis şiddetiyle bastırmak isteyen, üniversitelerin kurumsal özerkliğini yok sayan, öğrencileri tutuklatan, akademik özgürlüğü ortadan kaldırarak akademisyenlere ters kelepçe taktıran ve en önemlisi hakikate kelepçe vurabileceğini sanan tüm üniversite yönetimlerini ve hükümetleri ise kınıyoruz. İşlerine geldiğinde demokrasi savunuculuğu yapıp, gelmediğinde ise en faşizan yöntemlere başvuran tüm siyasi iktidarlar tarihin karanlık sayfalarında hak ettikleri yeri alana kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz."