ABD Temsilciler Meclisi Ukrayna'ya “yardımı” onayladı

Kirli hesapları ve oyunları bozmak emperyalistlerin icazetinden değil, küresel çapta büyüyen savaş karşıtı hareket, işçi ve emekçilerin örgütlü mücadelesi ve ezilen halkların haklı direnişlerinin ortaklaşmasından geçmektedir.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Nisan 2024
  • 19:00

ABD Temsilciler Meclisi'nde Ukrayna’ya daha fazla “askeri yardım” paketi aylarca süren gidiş gelişli tartışmalar sonucunda onaylandı.

112 hayır oyuna karşı 311 evet oyu ile “yardım paketi” Temsilciler Meclisi'nden geçti. Oylama sonuçları açıklanırken bazı Kongre üyeleri Ukrayna bayrakları ile tezahürat yaptı.

Aylarca süren hararetli tartışmaların ardından Temsilciler Meclisi’nin iki kanadı, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler Ukrayna'ya toplam 61 milyar dolarlık ek yardım konusunda anlaştılar.

“Yardım” değil, faizle kredi

Oylama sonrası, Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson, Senato yasa tasarısı gibi Ukrayna için açık bir çek olmadığını, tamamen farklı olduğunu söyledi. Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğun sağlanması için tasarı parçalara bölündü ve her bölümün ayrı ayrı oylanması sağlandı. Ukrayna’nın yanı sıra İsrail, Tayvan ve Hint-Pasifik'e “yardım” da büyük oy çoğunluğuyla onaylandı. Temsilciler Meclisi'nde Çin’in kısa video uygulaması TikTok'un satışı ve İran'a karşı daha fazla yaptırım uygulanması da onayladı. Oylamadan önce haftalarca süren sert müzakereler yaşandı. “Önce Amerika” diyen Cumhuriyetçilere verilen bir imtiyaz olarak, Ukrayna yardımının bir kısmı (yaklaşık 9 milyar dolar) kredi olarak verilecek.

23 milyar dolar da ABD'nin kendi askeri stoklarına harcanacak. Johnson, "Ukrayna'ya sağlanan fonların yüzde 80'inin artan Amerikan silah stoklarına, tesislerimize ve operasyonlarımıza akacağını unutmayalım" derken, Kiev’e gidenin “yardım” değil faizli kredi olduğunu da söylemiş oluyordu. “Ordumuzu desteklemek istiyorsak, önce Amerika” diyen Cumhuriyetçilerin aşırı muhafazakar kanadı, ”Ukrayna’ya yapılacak yardımın oylamaya sunulması halinde Johnson'ı görevden almakla” tehdit etmişti. Sonuçta onlarda “razı” edildi. Oylama sonrası Kongrenin bazı üyeleri sonuca, “yazıklar olsun” diyerek tepki gösterdi. “Silahlarımız ve mühimmatımızla ilgili yasalar çıkarmalı ve bunları yabancı insanları öldürmek için yabancı topraklara göndermemeliyiz" diye protesto etti.

Biden için de “zafer”

Söz konusu tasarının onaylanmaması demek, ABD Başkanlık seçimi öncesi Biden’ın çokta sağlam olmayan imajının yara alması demek olacaktı.

Onay sonrası Biden Milletvekillerine, "Tarihin çağrısına cevap vermek ve çok ihtiyaç duyulan ulusal güvenlik yasasını geçirmek için parti sınırlarının ötesinde bir araya geldikleri için” övgüler dizdi ve rahat bir nefes aldı.

Emperyalistlerin Kiev’deki kuklası Volodimir Zelenski, sosyal medya üzerinden teşekkür ederek, “yasanın savaşın yayılmasını önleyeceğini ve binlerce hayat kurtaracağını” iddia etti. Temsilciler Meclisi’nden geçen “yardım” paketinin 23 Nisan Salı günü Senato'ya gitmesi ve oradan onay alması bekleniyor. Sonrasında ise Joe Biden, zaman kaybetmeden imzalayıp yürürlüğe koymak istiyor. Ukrayna’ya “yardım” adı altında Temsilciler Meclisi’nden geçirilen 60 milyarlık paketin yüzde sekseni Pentagon’a akacak. Ukrayna’ya verilen ise “yaşamak için az ölmek için çok” türünden. Ukrayna bir taraftan, kredi olarak verilen bu “yardımı” faizi ile birlikte katbekat ödeyecek, diğer taraftan ABD ve NATO için ölmeye devam edecek.

Kukla Zelenski ve onu sevenler kulübü NATO ve ABD için, her iki taraftan ölen yüzbinlerce insan, harabeye dönüşen şehirler, alt yapı, yaşam alanları umurlarında değil. Zira ABD ve NATO bu savaşta Rusya karşısında bir zafer elde edemeyeceklerini bildikleri için, “savaş ne kadar uzarsa, Rusya o kadar harabeye döner” hesabı yapıyorlar.  “Rusya ne kadar harabeye dönerse, kurtlar sofrasında eli o kadar zayıf olur” hesabındalar. Evdeki hesap çarşıya uyar mı, zaman gösterecek. Bu tür kirli hesapları ve oyunları bozmak emperyalistlerin icazetinden değil, küresel çapta büyüyen savaş karşıtı hareket, işçi ve emekçilerin örgütlü mücadelesi ve ezilen halkların haklı direnişlerinin ortaklaşmasından geçmektedir.