Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ifade ettiğine göre Rusya'nın “şu an” Harkov şehrini işgal etme gibi bir niyeti yok. Putin, Çin ziyaretinin ardında Pekin'de yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Harkov bölgesinin kuzeyinde son günlerde yaşanan ilerlemenin, Ukrayna'nın Rusya sınırlarına yakın bölgelere yönelik devam eden saldırılarına bir tepki olduğunu ve bunlardan sadece Ukrayna'nın kendisinin sorumlu olduğunu söyledi.
Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Birlik 90/Yeşiller) Strasbourg'daki Avrupa Konseyi toplantısı sırasında yaptığı açıklamada Ukrayna'ya bu tür saldırılar için daha fazla “orta ve uzun menzilli” silah verilmesi çağrısında bulundu. Ukrayna'nın Kırım ve Kafkasya eteklerindeki hedeflere yönelik insansız hava aracı ve füze saldırıları cuma gecesi önemli ölçüde maddi hasara yol açtı. Rusya, insansız hava araçlarından 102'sini düşürdüğünü iddia etti. Kuban bölgesindeki bir rafineride ve Kafkasya'nın güney yamacındaki Novorossiysk askeri limanında hasar meydana geldi.
Fransız Europe 1 radyo kanalı, Ukrayna'da müzakereler için batılı devlet kanalları tarafından “koordineli bir diplomatik girişim” başlatıldığını öğrendiğini iddia etti. Kanal cuma günü internet sitesinde hedefin “Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi müzakere ilkesine ikna etmek” olduğunu yazdı. Ancak Zelenski’nin “savaş kahramanı rolünden vazgeçmeye” hazır olup olmadığı belirsiz.
Bu haberlere ilişkin resmi bir doğrulama olmamakla birlikte birkaç ipucu var. Bunlar arasında Federal Şansölye’nin bu hafta başında Stern dergisine verdiği bir röportajda da yer alıyor. Bu röportajda Şansölye, Ukrayna ve İsviçre'nin haziran ayında Lucerne yakınlarında düzenlemek istediği “barış zirvesi” ile ilgili abartılı beklentilere karşı uyarıda bulundu. Zirve küçük adımlardan ve en iyi ihtimalle Ukrayna ile Rusya arasında doğrudan görüşmeler için ilk küçük adımlardan ibaret olacak. Olaf Scholz (SPD) bu açıklamasıyla İsviçre'deki toplantıya Ukrayna-İsviçre senaryosuna göre olmaması gereken bir görev yüklemiş oldu. Zelenski Rusya'ya “küresel bir ültimatom” verilmesini istiyor. Çin gibi küresel Güney'in önemli devletleri etkinlikten uzak kalmak istemelerinden dolayı toplantının başarı şansı sınırlı görülüyor.
Çeviri: Kızıl Bayrak
Reinhard Lauterbach- Junge Welt / 18.05.24