Berlin’de savaş karşıtı eylem

Berlin'de 3 Ekim’de gerçekleştirilen “Savaşa bir daha asla! Silahlar sussun!” eylemine on binlerce kişi katıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Ekim 2024
  • 08:00

Berlin'de 3 Ekim’de savaş karşıtı eylem gerçekleştirildi. Eylemin çağrısını “Savaş bir daha asla – Silahlar sussun” (Nie wieder Krieg -Waffen nieder) inisiyatifi yaptı.

Eyleme üç ayrı koldan yapılan yürüyüşte Zafer Anıtı olarak anılan meydanda toplanıldı. Resmi açıklamaya göre eyleme 40 bin üzerinde kişinin katıldığı açıklandı. Yürüyüş katılımıyla, coşkusuyla son yıllarda Berlin'de gerçekleşenlerin en başarılılarından biri oldu.

Yürüyüş boyunca taşınan pankart ve dövizlerde Ukrayna ve Ordadoğu'da süren savaşların bir an önce son bulması ve “derhal diplomatik kanalların açılması için” harekete geçirilmesine vurgu yapılırken “Silahlar olmadan barışı başarmak!“ ve NATO'dan çıkılması talep edildi.

Almanya’da bulunan sol örgütler yürüyüş boyunca anti emperyalist ve anti kapitalist sloganları atarken, İsrail devletinin katlamalarına ve Filistin’e özgürlük taleplerini öne çıkardılar.

Miting alanında yapılan konuşmalarda Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD)'nin Alman parlamentosu milletvekili Olaf Stegner'ın hükümetin Ukrayna politikasını savundu, Ukrayna ve NATO'ya karşı tek söz söylemezken Rusya'yı mahkum eden konuşması kitleler tarafından büyük bir protestoyla karşılandı. Stegner konuşmasını yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Bir sonraki konuşmacı ise gerici Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinden Peter Ganweiler oldu. Ganweiler, “Hayatımda ilk kez bir barış gösterisinde konuşuyorum” diyerek başladığı ve hükümetin Ukrayna ve Ortadoğu politikasını sert sözlerle eleştiren konuşması ile kitleden büyük alkış aldı.

Yürüyüşün ana konuşmacısı kısa bir süre önce Sol Parti’den ayrılan ve Sara Wagenknecht oldu. Wagenknecht hem Rusya hem NATO ve Alman Hükümeti’nin savaş ve silahlanma politikalarını sert sözlerle eleştirdi. “Ve sonuçta kimler dünyanın neresinde olursa olsun bir savaş başlatıyorsa bunların hepsi katildir!” diyerek sözlerini bitirdi.

Mitingde konuşmaların yanında, müzik grupları da sahnede yerlerini alarak savaş karşıtı dinletilerini sundular.

Miting alanında en anlamlı devrimci konuşmayı ise sahnede yer alan S. Castro yaptı. Yaptığı konuşma ve sahnede yaptığı müzik ile devrimci bir duruş sergileyen S. Castro devrim ve sosyalizm propagandası yaptı. Müzik dinletisinin sonunda kitleyle birlikte enternasyonal marşı ile programını sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / Berlin