Ukrayna savaş alanında geri kaldıkça, müttefikleri tarafından alınan önlemler de daha radikal hale geliyor. Washington Post'un pazartesi günü (yerel saatle) yayınladığı habere göre Dışişleri Bakanlığı, "Ukrayna Özel Kuvvetlerine bağlı 12. Azov Tugayı'nın ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülen Leahy incelemesinden geçtiğini" bildirdi. "Leahy Yasası" ABD askeri yardımlarının, ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduğu kanıtlanmış yabancı birliklere gitmesini engellemektedir. Dışişleri Bakanlığı, Azov Tugayı’nın işlediği suçlara dair "hiçbir kanıt" bulamamıştır.
Oysa, "Euromaidan" ve Ukrayna'nın doğusunda Rusça konuşan nüfusa yönelik ırkçı şiddetin ardından "Azov"un ABD silahlarını kullanması yaklaşık on yıl önce yasaklanmıştı. Ancak tugay üyeleri Şubat 2022'deki Rus işgalinin hemen ardından yeni tedarik edilen Batılı silahlarla poz veren ilk kişilerdi. Şimdi resmi olarak "diğer tüm birliklerle aynı ABD askeri desteğine erişimleri var.” Yasağın tam olarak ne zaman kaldırıldığı belirsizliğini koruyor. Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü gazeteye yorum yapmayı reddetti. ABD silahlarının "Azov" savaşçılarına ulaşıp ulaşmadığı da belirsizliğini koruyor.
Halen saygı duyulan Azov’un kurucusu Andriy Baletsky'nin "dünyanın beyaz ırklarını Semitlerin önderliğindeki insanlık dışı varlıklara karşı nihai bir haçlı seferinde (...) yönetmeye" yemin ettiği neo-Nazi tugayının liderliği de Ukrayna hükümeti de Washington Post'un bu konudaki sorularına yanıt vermedi. Mart 2022 gibi yakın bir tarihte gazetenin kendisi "Azov" manşetini atmıştı: "Neo-Naziler Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını kendi amaçları doğrultusunda kullanıyorlar." O dönemde yapılan açıklamada amaçlarının demokratik bir Ukrayna'yı savunmak değil, "aşırı milliyetçi bir etno-devlet için ortak bir vizyon" olduğu belirtilmişti. Savaş, "bu hedefe ulaşmak ve bunu dünya çapında ihraç edilebilecek bir modele dönüştürmek için altın bir fırsat" sunuyor.
Savaş ve artan silah ve mühimmat talebi başkaları için de "altın fırsatlar" barındırıyor. Örneğin pazartesi günü Almanya'nın en büyük savunma şirketi Rheinmetall Ukrayna'da ilk ortak tank onarım ve üretim tesislerini açtı. Ukrayna Savunma Bakanlığı'na göre, Grup CEO'su Armin Papperger şirketin ülkeyi "verimli ve güvenilir" bir şekilde desteklemek istediğini söyledi. Ve her iki tarafın da büyük planları var. Batılı savunma şirketlerinin yardımıyla Ukrayna gelecekte dünyanın önde gelen silah üreticilerinden biri olmak istiyor ve Rheinmetall de dünyanın önde gelen silah üreticilerinden biri olmak istiyor.
Gerekli üs için para şu anda Berlin'de düzenlenen "Yeniden Yapılanma Konferansı’nda toplanıyor. Daha pazartesi günü Wirtschaftswoche gazetesi, içeriden bir kaynağa dayandırdığı haberinde Rheinmetall'in iddiasının "ulusal ve uluslararası güvenlik sağlamanın temel direklerinden biri" olmak olduğunu yazdı. Papperger'in girişimcilik hırsı, şirketinin dünya çapında büyük ilgi görmesine rağmen hem finansal hem de teslimatlar açısından sektörde en iyi ihtimalle ikinci ligde oynaması nedeniyle zarar görüyor. Borsa değerini 2021'den bu yana yaklaşık 22 milyar avroya çıkardıktan sonra, "50 milyar artık düşünülebilir".
Çeviri: Kızıl Bayrak
Ina Sembdner- Junge Welt / 12 Haziran 2024