Gölge Tiyatro Topluluğu'ndan 'Kan Parası'

  • Arşiv
  • |
  • Kültür-Sanat
  • |
  • Etkinlik
  • |
  • 16 Haziran 2012
  • 09:10

(16.06.12) – Gölge Tiyatro Topluluğu, Tuzla'da yaşanan iş cinayetlerini konu alan 'Kan Parası' adlı oyunun İstanbul'daki ilk gösterimini 17 Haziran akşamı Beyoğlu'nda Muammer Karaca Tiyatrosu'nda gerçekleştirecek.

Erkal Umut'un yazdığı yazdığı ve sahneye koyduğu oyun saat 19.00'da başlayacak. Galaya tüm sanatseverleri ve tiyatroseverleri davet eden topluluk, Gölge Kültür Sanat Merkezi önünden araç kaldıracak.

Tuzla tersanelerinde yaşanan iş cinayetleri üzerine yazılan oyun 7 tablodan oluşuyor. Oyunun özgün müziklerini 'Gölgedekiler' Müzik grubu hazırladı.

Gölge Tiyatro Topluluğu'nun, 'Kan Parası'nın ilk gösterimine ilişkin çağrı metni şöyle:

İş yaşamında yaşanan olumsuzluklar gündeme gelip “oldu bitti”ler ile ortadan kayboluyor.
Mevsimlik işçilerin kamyon kasası üzerinde trafik kazaları ile biten yaşamları gelecek fındık toplama dönemine kadar zihinlerden silindi bile. Hele günlük on, on beş lira yevmiye ile çalıştıkları bahçelerdeki yaşam koşulları ya da etnik kökenlerinden dolayı şehre sokulmamaları unutuldu gitti.

Ya Karadon maden ocağında yaşanan grizu patlaması ve bu patlamanın ardından yaşananlar…

Slikozis hastalığına yakalanan kot taşlama işçileri bir bir yaşama veda ediyorlar hâlâ… Esenyurt'ta 11 inşaat işçisinin tedbirsizlik ve insan hayatını hiçe sayan yaklaşımlardan dolayı yanarak yürekleride yakarak ölümleri...

Ve Tuzla Tersaneleri’nde yaşanan ve hâlâ ölüm haberlerini aldığımız iş kazaları…

Avrupa’da birinci sıradayız iş kazalarında, dünyada ise üçüncü.

Her yıl yüzlerce işçi “Kâr hırsından” ölüyor, binlercesi yaralanıyor…

Gölge Tiyatro Topluluğu Tuzla Tersanelerinde yaşanan iş cinayetlerini konu alan oyunu sahneye taşıyor bugünlerde. Emekçi ve öğrencilerden kurulu grup işten ve okuldan çıkıp soluğu sahnede alıyor provalar için. Tuzla gerçeğini epik tiyatronun engin dünyasında ışığa, sese ve müziğe büründürmeye çalışıyorlar.

Gölge Kültür Sanat Merkezi’nin tiyatro salonunda, mavi fuayesinde, çalışma odalarında; TV dizilerine, derbi maçlarına, Recep İvedik’lere, Fetih filmlerine, sulu zırtlak komedilere, aşk üçgeninde geçen sulu tiyatro komedilerine inat harıl harıl tiyatro çalışılıyor.

Genç tiyatro öğrencileri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için kısa oyunlarını hazırlıyor, Çocuk tiyatro öğrencileri kendi yazdıkları kısa oyun ile onlar da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe katkı sağlama heyecanındalar, diğer tiyatro öğrencileri de Tuzla iş cinayetlerini konu alan Kan Parası adlı oyunun şarkı notalarını
savuruyorlar yaşama…

“…
bir patlamada
parçalanarak ve yanarak
veda etti
geride bırakıp üç sevdiğini
iki yavrusunu ve beni

bu kanı ne temizler şimdi
söyle bana avukat bey
tersaneden yüklendiği
ölesiye yorgunluğu
giderir mi şimdi bu kan parası
…”

Sanatın, özelde tiyatronun yaşamdan kopuk “eğlencelik bir meşgale” olmadığını; yaşamın gerçekliğinden gücünü alan ve emekçi kesimlerin sorunlarına değinen bir etkinlik olduğunu savunuyor Gölge Tiyatro topluluğu.

Başa dönelim; İş kazaları ya da daha doğru bir ifade ile kapitalizmin taammüden iş cinayetleri “Kan Parası” adlı oyunumuzun Tuzla özelinde konusu. Bir yandan milyonlarca dolarlık gemi siparişleri diğer yandan maliyetler artmasın diye alınmayan önlemleri yani çelişkileri oynamaya çalışıyoruz. Kuşkusuz bir baret ya da emniyet kemerinin tedariki değil elbette söz konusu olan tek başına…

Bir sahnemizin başında zenginler korosunun zenginlik sarhoşluğu ile söyledikleri şarkıda saklı işin özü.

“…
tanrı korusun
yoksulluk çok fena bir şey
ancak kurulmuş düzeni
dünyanın böyle,
sen açlıktan geber ki
zengin olsun iyiliksever
 …”

İyisi mi oyunumuzun girişindeki koroya bırakalım sözün sonunu;

demirler, çelikler, metaller
döner gemilere kavuşur
ellerinde emekçilerin…
kâr mı hayat mı, yoksa

hayat mı kâr mı, diye
sorar endüstrinin efendileri.
yanıtlar emekçi
ne hayat ne de kar
YAŞAMAKTIR İNSANCA ASLOLAN!

Gölge Tiyatro Topluluğu