Soykırıma ve İsrail işbirlikçisi Lozan Üniversiteleri’ne karşı…

Lozan’da Filistin halkıyla dayanışma eylemi

İsviçre Lozan'da Gazze’de devam eden soykırımın birinci yıl dönümü vesilesiyle Filistin halkıyla dayanışma eylemi düzenlendi. Eylemde Lozan Üniversitesi (UNIL) ile Lozan Politeknik Federal Okulu’nun (EPFL) İsrail Üniversiteleri ve şirketleriyle olan bağlarına son vermesi de talep edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Ekim 2024
  • 08:55

İsviçre’nin Lozan kentinde, Gazze’de devam eden soykırımın birinci yıl dönümü vesilesiyle Filistin halkıyla dayanışma eylemi düzenlendi. Eylemde Lozan Üniversitesi (UNIL) ile Lozan Politeknik Federal Okulu’nun (EPFL) İsrail Üniversiteleri ve şirketleriyle olan bağlarına son vermesi de talep edildi. 

***

Geçen mayıs ayında da UNIL’in İsrail Üniversiteleri ile olan bağlarına son vermesi için eylemler yapılmıştı. Yaklaşık 2 hafta süren eylemde Geopolis binası üniversiteliler tarafından işgal edilmişti. İşgal esnasında Üniversite rektörü, “İsrail Üniversiteleriyle olan ilişkilerin gözden geçirilmesi için kısa zamanda bir komisyon kurulacağı” sözünü vermesi üzerine işgale son verilmişti. 

UNIL işgali sırasında oluşturulan Occup’Unil üniversite kolektifine (Lozan Üniversitesi İşgal kolektifi) yönelik son zamanlarda baskılar artı. Sözde barışçıl ve söz hakkına izin veren UNIL yönetimi, aradan geçen zamana rağmen söz verdiği komisyonu kurmadığı gibi, kolektife destek veren öğretmenler üzerinde baskı oluşturmaya ve toplantılar için oda vermemeye başladı. Üstelik, öğrenci kolektifinin talep ve sorularına, yapay zekâ ile açık cevap verildi. 

***

9 Ekim Çarşamba günü, Occup’Unil’in çağrısıyla Lozan üniversitelerinde protesto eylemleri gerçekleştirildi. Eylemciler Geopolis binası önünde buluştu. Burada söz alan konuşmacılar Filistin halkına yönelik soykırımın bir yıldır devam ettiğini hatırlattılar. Savaşın son haftalarda Lübnan’a taşındığı ifade edilerek, siyonizme karşı birlikte mücadele etmeye ve Filistin-Lübnan halklarıyla dayanışmayı sürdürmeye çağrı yaptılar. Ayrıca UNIL ve EPFL’in İsrail Üniversiteleriyle ilişkileri ve rektörlüklerin akıl almaz ve baştan savma tutumlarını teşhir eden bir basın açıklaması okundu.

Konuşmalar sonrasında Geopolis binasından başlayarak, üniversitelerin farklı bölüm ve kampüslerinden geçerek, EPFL’e kadar yaklaşık 45 dakika süren bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş kortejinin önünde “Üniversiteler soykırım işbirlikçisi", "Üniversite öğrencileri Filistin’le dayanışma içinde!” pankartı açılırken, eylemciler Filistin ve Lübnan bayrakları taşıdı. Eylem boyunca Fransızca, İngilizce “Yaşasın Filistin halkının direnişi!”, “Yaşasın Lübnan halkının direnişi!”, “Özgür özgür Filistin!”, “Nehirden denize özgür Filistin!”, “Filistin-Lübnan aynı kan aynı kavga!” sloganları sıklıkla atıldı. Kitle EPFL kampüsüne vardıktan sonra basın açıklaması metni tekrar okundu ve eylem sloganlarla bitirildi. 

Kızıl Bayrak / Lozan