Kadıköy’de 10 Ekim eylemi

Ankara Gar Katliamı’nın 9’uncu yılında İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Kadıköy’de anma eylemi yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2024
  • 22:15

Ankara Gar Katliamı’nın 9’uncu yılında İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Kadıköy’de anma eylemi yapıldı. Anmada gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından katliamda yitirilen 104 kişinin isimleri okunarak “yaşıyor” diye haykırıldı. 

Ardından platform adına basın açıklaması okundu. Açıklamada Filistin’de, Lübnan’da, Ukrayna’da süren savaşların faturasının emekçilere çıkarıldığına dikkat çekilerek, 10 Ekim katliamının hukuki sürecine ilişkin şunlar ifade edildi:

“Bugüne kadar hiçbir sorumlu hesap vermedi. Tek bir kişi bile istifa etmedi. Dava avukatları somut deliller ortaya koyduğu halde, katliamın sorumluları hakkında adım atılmadı. Kimlikleri tespit edilen kişilere dair fotoğraflar ve videolar dosyalarda apaçık ortadayken, hiçbir işlem yapılmadı. Katliamla bağlantılı olduğu tespit edilen ve açık kimlikleri bilinen IŞİD militanları hakkında da hiçbir işlem yapılmadı. Evraklar avukatlar tarafından mahkemeye sunulmasına rağmen, savcılığın aldığı kısıtlı kararlarla gizlenmeye çalışıldı. Planlayıcı şahıs ihbar edildiği, kimlik bilgileri katliamdan bir gün önce tespit edildiği halde, hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Yargılama boyunca delilleri gizleyen, görevini yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında da hiçbir işlem yapılmadı. Katliamın doğrudan faillerine karşı harekete geçmeyen Gaziantep Emniyet personeli hakkında soruşturma bile açılmadı.”

Açıklamada iktidarın katliamı gerçekleştiren failleri gizlediği vurgulanarak “Katliamı planlayanları engel olmayıp destek verenleri katliamın ardından ambulans yerine TOMA gönderenleri, yaralılara ve kitleye gazla saldıranları ve onları yönlendirenleri asla ve asla unutmayacağız” denildi.

Açıklamanın sonunda “Barış içinde kardeşçe, özgürce, insanca yaşamak için mücadeleyi sürdürmek yitirdiklerimize borcumuzdur” vurgusu yapıldı.

Eylemde 10 Ekim Derneği adına konuşma yapan ve katliamı hatırlatarak “Asla unutmayacağız!” diyen Faik Deli, sözlerinin devamında mahkeme süreçlerine değindi. 

Katliamın insanlığa karşı suç olmasının mahkeme tarafından kabul edilmediğine dikkat çeken Deli “Bu dava yargı tarihinde büyük bir adaletsizliktir” dedi. Deli sözlerini “Sözümüz bitmedi. Unutturmama mücadelesine devam ediyoruz”diyerek tamamladı. 

Eylem boyunca “10 Ekim’i unutma, unutturma!”, “Katil IŞİD işbirlikçi AKP!”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak!” sloganları atıldı. Kitle içinden “Katil devlet hesap verecek!” sloganı atılması üzerine polis ve eylem komitesinden Asalettin Arslanoğlu, bu sloganın atılmasını engellemek istedi. 

Eyleme DGB “10 Ekim’i unutma, unutturma!” BDSP ise “Haramilerin saltanatını yıkacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” yazılı dövizlerle katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul