Birçok ilde 10 Ekim eylemleri

Ankara Gar Katliamı'nın 9'uncu yıl dönümü dolayısıyla yapılan anma etkinliklerinde, gerçek failler yargılanana dek mücadelenin süreceği vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Ekim 2024
  • 00:00

Ankara'da 10 Ekim 2015 tarihinde Tren Garı Meydanı'nda yapılmak istenen mitinge yönelik IŞİD saldırısında 103 kişi hayatını kaybetmiş, 20'si çocuk 391 kişi de yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler, katledilişlerinin 9'uncu yıl dönümünde birçok kentte çeşitli eylem ve etkinliklerle anıldı. 

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Adana Garı önünde, katliamın yaşandığı saat olan 10.04'te anma yapıldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri anmaya katıldı. Hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının yer aldığı “Barış şehitlerimiz!” yazılı pankart ve karanfiller taşındı. 

Saygı duruşu sonrası konuşan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Çelik, “Katliamda rolü olan, görevini ihmal eden, katliama yol veren, hangi mevki ve makamda olursa olsun tüm sorumlular yargılanana dek adalet yürüyüşümüzü sürdüreceğiz” dedi.  

Amed Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla katliamda yaşamını yitirenler mezarları başında anıldı. 

Katliamda yaşamını yitiren Serdan Ben ve Fatma Esen, İstanbul’un Sultangazi ilçesinde bulunan Gazi Mezarlığı’nda mezarları başında anıldı. TOMİS’in de katıldığı anmada, "Bitmedi, kavga sürüyor!" pankartı açıldı. Anmada, yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Anmada konuşan Alınteri gazetesi temsilcisi Mürüvvet Küçük, yaşamını yitirenleri anarak, katledilenlerin savaşa son vermek amacıyla bir araya geldiğini vurguladı. Küçük, “Bu durum, birleşik mücadeleye dönük bir saldırıydı” dedi.

İstanbul'un Ümraniye, Küçükçekmece, Esenler, Eyüp, Şişli, Bayrampaşa ve Yedikule'de de katledilenler mezarları başında anıldı.

Batman Emek ve Demokrasi Platformu Yılmaz Güney Park’ında açıklama yaptı. “10 Ekim’i unutmayacağız!” pankartının açıldığı anma basın açıklamasının okunmasının arından oturma eylemiyle son buldu.

Antalya Emek ve Demokrasi Platformu Attalos Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. “Katilleri tanıyoruz! Hesabını soracağız!” yazılı pankartın açıldığı eylemde 10 Ekim’de katledilenler için “Sizler mücadelemizde, şarkılarımızda, umudumuzda, yüreğimizdesiniz” denildi.

Malatya'da da yürüyüş ve anma yapıldı. Katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanı sıra çok sayıda kişi anma etkinliğine katıldı. Kitle, Yeşilyurt ilçesinde bulunan Barış Güvercinleri anıtına yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte sık sık "Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek!" ve "Barışa uzanan eller kırılsın!" sloganları atıldı.

İHD İskenderun Şubesi, Eski Bit Pazarı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda hayatını kaybedenleri andı. Ortak basın metnini okuyan İHD İskenderun Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, “Bizler insan hakları savunucuları olarak insanlığa karşı işlenmiş suç olan 10 Ekim katliamının gerçek failleri ortaya çıkarılıp yargılanana ve onarıcı adalet sağlanana kadar bu davanın takipçisi olacağız” dedi.

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, Haliliye ilçesinde Topçu Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “10 Ekim Ankara katliamını kınıyoruz!" pankartının taşındığı eylemde “Katliamın zihniyeti hala devam ediyor” denildi.

Antep Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Yeşilsu Parkında gerçekleşen eylemde konuşan

Antep Tabip Odası Şube Sekreteri Gökçe Kulağası, “10 Ekim katliamının unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz”dedi. 

Şırnak Emek ve Demokrasi Platformu, Cizre ilçesinde bulunan Sanat sokağında basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Mardin Emek ve Demokrasi Platformu da anma etkinliği düzenledi. Karayolları Parkı’nda yapılmak istenen anma etkinliği Mardin Valiliği’nin “eylem etkinlik yasağı” kararı gerekçe gösterilerek engellenmek istendi. Parkın çevresi çevik kuvvet polisleri tarafından abluka altına alınırken, platform üyeleri parktaki anmaya izin verilmemesi üzerine yürüyüşe geçti. Sloganlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştiren kitle, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi’nin önüne gelerek, burada anma gerçekleştirdi.

Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu ise Demokrasi Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “Katilleri tanıyoruz, unutturmayacağız!” pankartı açılan eylemde, basın metnini İHD Adıyaman Şube Eşbaşkanı Dilan Güler okudu.