AHESEN, İSTAHED, İstanbul Tabip Odası, SES İstanbul Şubeleri, İSAHED, TAHUD, Genel Sağlık-İş, Hekimsen İstanbul ve Birlik ve Dayanışma Sendikası İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde ortak eylem yaptı. Hükümete seslenen sağlık emekçileri “Biz formül değil, aile hekimi, hemşiresi ve ebesiyiz!” diyerek taleplerini dile getirdi.
Açıklamada yeni yönetmelik “Eziyet yönetmeliği” olarak adlandırılarak “İş güvenliğimizi askıya alan, bizleri tehdit eden, iş yükümüzü artırarak maaşımızı düşürmeyi hedefleyen yönetmeliği anlatmak ve sesimizi duyurmak için buradayız” denildi. Ortak açıklamaya şöyle devam edildi:
“Aile Hekimliği Çalışanları olarak yine bize eziyet olacak yeni bir yönetmelik hazırlandığını öğrendiğimiz için buradayız.
Ülkemizdeki nüfusa oranla sağlık çalışanı sayısının olması gerekenden çok daha az olduğu herkesin malumudur.
Bizlerin, altında ezildiğimiz yoğun iş yüküyle çalışırken bir de her gün şiddet olayları yaşaması ve bu durumu önleyici yasal düzenlemelerin yapılamaması bu ülkenin en büyük ayıbıdır.
Bizler her an kapımızdan pompalı tüfekli biri girmeyecekmiş gibi çalışmaya devam ederken sizlerin çıkardığı yeni mevzuatlarla maruz kaldığımız idari şiddet de artık dayanılmaz noktaya gelmiştir.
Zor şartlarda özveri ile çalışan biz sağlık çalışanları ödüllendirilmek yerine hep cezalandırılan kesim olmaktayız.”
Taslak metne göre Aile Hekimliği çalışanlarının gelir kaybına uğradığına dikkat çekilen açıklamada “Biz saçma matematik formülleriyle hesaplanmış ek ödeme istemiyoruz. Hiçbir performans kriterine bağlı olmayan yoksulluk sınırının üzerinde emekliliğe yansıyacak tek kalem hakediş istiyoruz” denildi.
Mobbingin evrensel suç olduğuna vurgu yapılan açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:
“Bu mevzuat aynı şekilde yayımlandığı takdirde bu metni yazanlar ve onaylayanlar alenen suç işlemiş olacaktır ve haklarında gereken yasal işlem başlatılmalıdır!
Sözleşme yenileme döneminde de an itibariyle aile hekimi birimi başına düşen hasta sayısı ile yapılması imkânsız olan görevlerin yapılamaması sözleşme yenileme kriteri olarak konulmuş ve iş güvencemiz de elimizden alınmıştır.
Biz can güvenliği ve iş güvencesi altında çalışmak istiyoruz. Bunu sağlaması gereken sağlık bakanlığı da üzerine düşeni yapmak mecburiyetindedir.
Aksi halde Aile Hekimliği Sisteminde hali hazırda çok sayıda ek işgücüne ihtiyaç varken mevcut çalışanlar da sistemden çıkacak ve çöküş kaçınılmaz olacaktır.
Sonuç olarak sahada çalışan bizlerle iş birliğine girilmeden hazırlanan her mevzuatta olduğu gibi bu Yönetmelik değişikliğini içeren taslak da uygulanabilir değildir ve uygulandığı takdirde ülkemizdeki koruyucu sağlık hizmetine ve dolaylı olarak halk sağlığına ciddi hasar vereceği aşikar olup bu taslağın iptal edilmesi gerekmektedir.
İptal edilmediği taktirde burada bulunan tüm STK’lar olarak tüm alanlarda var gücümüzle mücadeleye devam edeceğimizi deklare ediyoruz.
Karar Sağlık Bakanlığı'nındır!”