Almanya’da Filistin dayanışmasına baskılar:

“Greta Thunberg şiddete hazır” uydurması

Alman devleti, Filistin’de bir yıldır devam eden soykırımla ilgili gösterilerde saldırgan ve riyakar yüzünü bir kez daha gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Ekim 2024
  • 08:00

Alman devleti, Filistin’de bir yıldır devam eden soykırımla ilgili gösterilerde saldırgan ve riyakar yüzünü bir kez daha gösterdi. Polis sadece bazı gösteriler sırasında değil, eylemlerden önce bile insanları sindirmeye ve temel haklarından mahrum bırakmaya çalıştı.

Berlin’de polis bilinen eylemcilerin evlerini ziyaret ederek onlara 5-7 Ekim tarihleri arasında herhangi bir gösteriye katılmalarını yasaklayan bir uyarı mektubu iletti. Bu açıkça toplanma özgürlüğüne ciddi bir müdahale anlamına geliyor ve hiçbir yasal dayanağı da yok. Buna rağmen, devlet yetkilileri bu aktivistleri (bir gösteriye katılma fırsatı bile bulamadan) evlerinin önüne bizzat gelerek mümkün olan tüm yasadışı yollarla kriminalize etmeye çalışıyor. 

Frankfurt’ta da polis soykırıma karşı herhangi bir gösteriyi en başından itibaren yasaklamak için uğraştı. Olayı mahkemeye taşıyan örgütleyicilerin inisiyatifi ve direnişi sayesinde eyleme nihayet izin verildi. Bununla birlikte, düzenleyicilerin polise yaptığı uyarılara rağmen, gösteri baştan sona kaydedildi. Eylemler sırasında Almanya’nın bazı şehirlerinden gelen polis şiddeti görüntüleri ve videoları dehşet vericiydi. İnsanlar en acımasız şekilde dövüldü, çok sayıda kırık kemik ve beyin sarsıntısıyla sonuçlandı. 

Şimdi başlangıçta “cesur” olan Greta Thunberg de kriminalize ediliyor. Dün Dortmund’da öğrencilerin Filistin protesto kampı, Thunberg’in oraya geleceğini duyurması nedeniyle dağıtıldı. Polis bu kararı şu şekilde gerekçelendirdi: 

“Thunberg isimli şahısla ilgili son olaylar, kendisinin şiddet kullanmaya hazır bir katılımcı olduğu değerlendirmesine yol açmıştır. Risk değerlendirmesinin bir parçası olarak yapılan yoğun incelemenin ardından Dortmund Emniyet Müdürlüğü yasaklama ve buna bağlı olarak toplantının dağıtılması emrini vermiştir.” 

Polis protestoculara kampı terk etmeleri gerektiğini ve Greta Thunberg’in gelmesi halinde tutuklanacağını bildirdi. Polis kamptaki aktivistlere Thunberg’in “Yahudi karşıtı” olduğunu iddia etti. Ancak aynı gün kampın bu ayın 31’ine kadar uzatılabileceği sözü verilmişti. 

 Bir zamanlar Almanya tarafından “cesur” olarak nitelendirilen Greta Thunberg, şimdi gerçek bir gerekçe olmadan “şiddet yanlısı” olarak sınıflandırıldı. Öğrenciler ayrıca üniversitedeki profesörlerin bile Greta’nın şiddet yanlısı olarak sınıflandırılmasına anlam veremediğini bildirdi. Greta daha sonra Alman polisinin eylemlerini mümkün olan en güçlü ifadelerle kınayan bir açıklama yayınladı: 

“Almanya, Filistin’deki soykırım ve işgale karşı çıkan aktivistleri susturuyor. Alman polisi, İsrail’in çocukları bombalamayı bırakması çağrısının ve Filistinlilerin de güvenlik, adalet ve özgürlüğü hak ettiklerini ifade etmenin anti-Semitik olduğunu iddia ediyor.” 

Thunberg konuşmasını susturulamayacaklarını söyleyerek sonlandırdı.