Aya İrini'de 'işçi senfonisi'

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Sendika
  • |
  • 11 Haziran 2012
  • 20:16

(11.06.12) – DİSK/Nakliyat-İş Sendikası'nda örgütlendikleri için işten atılan Borusan Lojistik işçileri, Topkapı Sarayı Aya İrini Kilisesi önünde gerçekleştirdikleri eylemle Borusan Holding'in işçi düşmanlığını protesto etti. İşçiler, sosyal projelere sponsor olan Borusan'ı, sendikal haklara da saygılı olmaya davet ettiler.

Borusan Holding'in ana sponsoru olduğu ve Gülhane'de bulunan Aya İrini Kilisesi'nde yapılan İstanbul 40. Müzik Festivali'nin giriş kapısında toplanan işçiler konsere gelenlere seslendi. Kapı önünde toplanarak “Borusan Lojistik'te işçi kıyımına son Yaşasın Borusan Lojistik direnişimiz! DİSK/Nakliyat İş” pankartı açan işçiler bir süre bildiri dağıtımı ve ajitasyon konuşmaları yaparak eylemlerinin amacını anlattılar. İşçiler eylemlerini polis ve özel güvenlik ablukası altında gerçekleştirdiler.

Atılan işçiler geri alınsın, sendika hakkı tanınsın!

Nakliyat-İş önlükleri giyen ve sendika şapkaları takan işçiler, taleplerinin yazılı olduğu dövizler taşıdılar. “Borusan işçisi köle değildir!”, “Atılan işçiler geri alınsın!”, “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganlarının atıldığı eyleme, DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, DİSK Başkan Yardımcısı ve Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu katılarak birer konuşma yaptılar.

Kilise önünde ajitasyon konuşmaları ile, konsere katılım sağlayanlara seslenen işçiler, Borusan'ın sosyal projelere sunduğu katkıları hatırlatarak, sendikalı oldukları için işçilerin işten atıldığını vurguladılar. Borusan'ın iki yüzlü tutumunu teşhir eden bir kadın işçi, 3 çoçuğuna ve ailesine bakmakla yükümlü olduğunu, fakat işten atıldığı için artık geçimlerini sağlayamadıklarını vurguladı. Gözyaşları içinde konuşan kadın işçi, taleplerinin kabul edilmesini istedi. Konuşma yapan diğer bir işçi, Borusan Lojistik'te çalıştığı 5 yıllık süre içinde 120 TL zam aldığını, günlerce ailelerinden uzak çalıştıklarını, her türlü fedakarlığı yapmalarına rağmen sefalet içerisinde yaşamaya mahkum edildiklerini, fakat bunu kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

Boykot çağrısı

Nakliyat-İş Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise, konuşmasına tarihi bir mekan olan kilisenin önünde yaptıkları eylemin nedenini açıklayarak başladı. Küçükosmanoğlu, sendikalı olduğu için 41 işçinin performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek işten atıldığını, halen işçilerin sendikadan istifa etmesi için baskıların sürdüğünü söyledi. Küçükosmanoğlu, Festival senfoni müzisyenlerini ve dinleyicilerini direnişe destek olmaya, Borusan'ı boykot etmeye çağırdı. Atılan işçilerin geri alınması ve sendikal hakların tanınması için Borusan Lojistik'in olduğu her yeri direniş alanına çevireceklerini dile getirerek konuşmasını bitirdi.

Eylemde konuşan DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, sosyal projelere destek sunup, sendikalı olduğu için çalışanlarını işten atan, sendikayı tanımayan Borusan'ın sponsorluk yaparak vicdan satamayacağını dile getirdi. Serdaroğlu, ITUC raporlarında Türkiye'nin sendikal hakların ihlal konusunda üst sıralarda olduğunu söyleyerek ILO'nun 'Kara Liste' uygulamasını kaldırmasını hatırlattı. Sermayenin ayıbını kapatamayacaklarını ifade etti. Serdaroğlu, işçiler geri alınana kadar dünyanın hangi yerinde olursa olsun eylem yapcaklarını ifade ederek konuşmasını bitirdi.

İşçilerden senfoni

Konuşmaların ardından halaylar çeken işçiler, Borusan'ın senfoni orkestrasına alternatif olarak bağlama eşliğinde türküler söylediler.

Kızıl Bayrak / İstanbul