AKP iktidarının “koronavirüsü atlattık” diyerek hızla “normalleşme” adımlarını hayata geçirmesine karşın ekonomideki kriz Mayıs ayında da etkisini sürdürdü.
Krizin yansıdığı ekonomik göstergelerden biri de kapasite kullanım oranları (KKO) oldu. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre Mayıs ayı kapasite kullanım oranı yüzde 62,7 oldu. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı yılın ilk ayına kıyasla 12,9 puan düştü. Sanayi dalları içerisinde en fazla düşüş 46,4 puanla giyim, 33,8 puanla tekstil ürünleri imalatında yaşandı. Kağıt ve kağıt ürünleri imalatında kapasite kullanım oranı 0,9 puan arttı.
İmalat sanayinde 2018-19 yılı krizinden daha fazla yavaşlamaya yol açan salgının faturasını kapitalistler önümüzdeki dönemde de işçi sınıfına ödettirmeyi hedefliyor. Salgında işçilere “sürü bağışıklığı” uygulayan sermaye sınıfı; esnek çalışma, işsizlik ve ağır sömürü uygulamalarıyla krizin yükünü işçilerin sırtına yüklemeyi hesaplıyor.
Moody’s: Bankaların kredi görünümü kötüleşecek
Öte yandan ekonomideki krizin etkisinin finans alanında süreceğine dair değerlendirmeler yapan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ekonominin bu yıl yüzde 5 küçüleceği tahmininde bulundu. 2021 tahmini ise ekonominin yüzde 3,5 büyüyeceği yönünde oldu.
AKP iktidarı kredi teşvikleriyle krizi aşma hesapları yaparken, Moody’s tarafından yapılan değerlendirmede, finansal alanda da sorunların ağırlaşacağına işaret edildi. Kuruluş; kredi geri ödemelerin düşeceğini ve sorunlu kredilerin artacağını öngörerek, bankalar üzerinde baskının artacağı tahmininde bulundu. Bankacılık sektörünün görünümünün negatif olduğunun altı çizilen raporda, KOBİ’lerle, turizm ve ulaşım alanındaki şirketlerle çalışan bankaların daha fazla riskle karşı karşıya olacağı belirtildi.