Bankacılık sektörünün çalkantısı sürüyor

Bankacılık sektöründeki belirsizliklere rağmen ECB 16 Mart günü faiz oranlarını yükseltmeye devam etti. ABD’deki Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) iflas etmesinde, faiz oranlarının yükseltilmesiyle likidite sıkıntılarına yol açarak bankacılık krizini tetiklemekten sorumlu tutuluyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Mart 2023
  • 19:30

Finans sektöründeki çalkantılar durulmuyor. Milyar dolarlık bir destek paketine rağmen, zor durumdaki İsviçre bankası Credit Suisse’nın kağıtları borsada erimeye devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası’nın bankacılık denetimi 18 Mart günü yapılacak özel bir toplantıda sorunları ele alacağı bildiriliyor. Toplantı öncesinde açıklama yapan Avrupa Merkez Bankası (ECB) sözcüsü, denetim organının görüş alışverişinde bulunmak ve bankacılık sektöründeki güncel gelişmeler hakkında üyeleri bilgilendirmek üzere toplandığını söyledi.

Hafta başında yapılan özel toplantı sonrasında ECB, “Euro bölgesi bankacılık sektörü dirençlidir: Sermaye ve likidite pozisyonları sağlamdır” demişti. Karanlıkta yürürken ıslık çalmayı andıran ECB’nin açıklaması borsalardaki tedirginliği dizginlemeye yetmedi. Credit Suisse hisseleri 17 Mart günü yeniden düşüşe geçti ve zaman zaman çift haneli rakamlara gerileyerek 1.767 kadar indi.

İsviçre Merkez Bankası Credit Suisse’e 50 milyar frank (51 milyar avronun biraz altında) kadar kredi şeklinde bir yardım paketi sağlamıştı. Ancak bu önlem, hisse senetlerinin fiyatı 15 Mart günkü rekor düşük seviye olan 1.55 franktan biraz uzakta kalsa da hissedarlar için yalnızca geçici bir güvence sağladı.

 Bankacılık sektöründeki belirsizliklere rağmen ECB 16 Mart günü faiz oranlarını yükseltmeye devam etti. ABD’deki Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) iflas etmesinde, faiz oranlarının yükseltilmesiyle likidite sıkıntılarına yol açarak bankacılık krizini tetiklemekten sorumlu tutuluyor. Ucuz ve bol paraya alışan mali sermaye faizlerin yükselmesiyle birlikte morfini kesilmiş müptelalar gibi kriz içine yuvarlandı.