Türkiye kapitalizminin derinleşen krizi uluslararası kuruluşların gündemindeki yerini koruyor. Bu çerçevede, son olarak Türkiye’nin kredi notu görünümünü indiren kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings benzer bir kararı Türkiye’deki 20 banka için de aldı.
Fitch, 20 bankanın ve iştiraklerinin not görünümünü “durağan”dan “negatif”e indirdi. Geçtiğimiz hafta aynı karar Türkiye için alınmış, kararla ilgili açıklamada krizin etkilerine işaret edilmişti. Döviz rezervlerinin erimesine, kredi teşvikleriyle artan cari açığa ve bununla birlikte dış finansman zorluğuna dikkat çekilen açıklamada, negatif reel faiz uygulanması ve zayıf para politikası da eleştirilmişti. Ülkenin BB- olan kredi notunu değiştirmeyen Fitch’in not görünümünü “negatif”e indirdiği bankalar şöyle:
Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş. (Ziraat), Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (Vakıfbank), Vakıf Katılım Bankası A.Ş. (Vakıf Katılım), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB), Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Türk Eximbank), Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. (TKYB), Emlak Katılım Bankası A.Ş. (Emlak Katılım), Akbank T.A.Ş. (Akbank), Türkiye İş Bankası A.Ş. (İşbank), Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKB), Garanti BBVA, Türk Ekonomi Bankası, QNB Finansbank A.Ş., ING Bank A.Ş., Kuveyt Türk Katılım Bankası, Alternatifbank A.Ş., Türkiye Finans Katılım Bankası, Burgan Bank A.Ş., ICBC Turkey Bank A.Ş., Ziraat Katılım Bankası A.Ş., Garanti Faktoring A.Ş., Garanti Finansal Kiralama A.Ş., QNB Finans Finansal Kiralama A.Ş., QNB Finans Faktoring A.Ş., Deniz Finansal Kiralama A.Ş., Alternatif Finansal Kiralama AS, Ak Finansal Kiralama A.Ş., İş Finansal Kiralama A.Ş., Yapı Kredi Faktoring A.Ş., Yapı Kredi Finansal Kiralama A.O., Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş., TEB Finansman AS Denizbank A.Ş.,