Kayıp yakınları ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır ve Batman’da kayıp yakınları yaptıkları eylemler ile yakınlarının akıbetini sordu. Ankara’da ise hasta tutsakların serbest bırakılmaları istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Ocak 2022
  • 21:15

Diyarbakır’daki kayıp yakınları, Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in akıbetlerini sorarken, Batman’da ise 17 yaşında kaybedilen Mehmet Şirin Maltu’nun akıbetini sordu. Ankara’da ise ağır hasta tutuklu Sur Belediye eski Eş başkanı Seyit Narin’in serbest bırakılması istenildi.

 

Diyarbakır

Yakınları faili meçhul cinayetlerle katledilen ya da kaybedilen ailelerin, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ile birlikte sürdürdükleri oturma eylemi, 677'nci haftasına ulaştı.

Kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla eylem için Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. 21 yıl önce çağrıldıkları Silopi Jandarma Komutanlığı’ndan bir daha geri dönmeyen HADEP İlçe yöneticileri Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in akıbetleri soruldu. Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun son olarak Cizre’de Abdulgaffar Dayan’ın hayatını kaybetmesi üzerinden zırhlı araç çarpması sonucu yaşanan ölümlere dikkat çekti.

Zeytun’un konuşması sonrasında bu hafta, 25 Ocak 2001 yılında çağrılmaları üzerine gittikleri Silopi Jandarma Komutanlığı'ndan bir daha geri dönmeyen Halkın Demokratik Partisi (HADEP) İlçe Başkanı Serdar Tanış ve ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz’in akıbetleri soruldu. 

Batman

 

Batman’da ise kayıp yakınları ile İHD Şube yönetici ve üyeleri, eylemlerinin 514’üncü haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" yazılı pankartın açılıp, kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan İHD üyesi Şirin Seçkin, ailelerle birlikte yıllardır kayıpların bulunması ve faillerin yargı karşısına çıkarılarak cezalandırılmasını istediklerini ifade etti.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, ağır hasta tutuklu Seyid Narin’in geçirdiği kalp krizi nedeniyle durumunun kritik olduğunu belirterek infazının ertelenmesini talep etti. 

 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların duruma dikkat çekmek için gerçekleştirdikleri eylemlerinin 386’ncı haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. “Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslara serbest bırakılsın” pankartının taşındığı açıklamada İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut konuştu. Turgut, Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan ağır hasta tutuklu Sur Belediye eski Eşbaşkanı Seyit Narin’in durumunu aktardı.

 

Ağır hasta olan ve geçirdiği kalp krizi nedeniyle de yaşamsal açıdan risk altında bulunan Narin’in tedavi ihtiyaçlarının giderilmesi çağrısında bulunuldu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı