Kayıp yakınları ve hasta mahpus eylemleri

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi hasta mahpuslarla ilgili eylem yapıldı. İzmir, Batman, Ankara, Diyarbakır ve Hakkari’de ise İHD şubelerinde yapılan eylemlerde kaybedilenlerin akıbeti soruldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Mayıs 2024
  • 19:50

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi hasta mahpuslarla ilgili eylem yapıldı. İzmir, Batman, Ankara, Diyarbakır ve Hakkari’de ise İHD şubelerinde yapılan eylemlerde kaybedilenlerin akıbeti soruldu.

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 504’üncü haftasında bir araya geldi. İHD Ankara Şube binası önünde yapılan eylemde “Tedavi haktır, engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!” pankartı açıldı. Açıklamayı okuyan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, İzmir Buca Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde bulunan 78 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Güvel’in durumuna dikkat çekti. Çevirmen Güvel’in tahliyesini talep ederek şunları söyledi:

“Mehmet Güvel’in devam eden kanser hastalığı nedeniyle yaşatılan sağlık hakkı ihlaline son verilmeli ve öncelikle tedavisinin devam ettiği ildeki bir hapishaneye sevki sağlanmalıdır.” 

“Kayıplar bulunsun, failler yargılansın!”

İHD ve kayıp yakınları Diyarbakır, Batman ve Hakkari’de kaybedilenlerin akıbetini sordu, İzmir'de ise katledilen Örhan kardeşlerin faillerinin cezalandırılması istenildi. 

İHD İzmir Şubesi, iki hafta da bir düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın!" eylemini Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Eylemde, “Kayıplar vicdandır sahip çık!" ve "Kayıplar belli failler nerede!" pankartları açıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, 24 Mayıs 1994'te Diyarbakır’ın Kulp ilçesi Deveboyu köyünde gözaltına alınan Selim Örhan, Hasan Örhan ve Cezayir Örhan'ın kayıp edilme süreci aktarıldı. Açıklamanın Kürtçe’sini İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Türkçe’sini ise İHD İzmir Yöneticisi Caner Canlı okudu.

Kayıp yakınları ve İHD Amed Şubesi, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın!” eylemini Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde sürdürdü. 795'inci haftaya giren eylemde, katledilenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı. Açıklamada, “Failleri korumak, suça ortak olmaktır!", "İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olamaz!" dövizleri de taşındı.  

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları da “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın!” talebiyle 631’inci haftada da Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Açıklamaya, kayıp yakınları ve kentte bulunan demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra DEM Parti İl Örgütü de katıldı. Anma eyleminde farklı yıllarda gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.  

İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, Yüksekova ilçesine bağlı Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Eylemde, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın!” pankartıyla faili “meçhul” şekilde katledilen ve kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Eylemin 121’inci haftasında Gever’de 27 Ekim 1995 günü askerlerce gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınmayan 17 yaşındaki Mikdat Özeken’in akıbeti soruldu.