Kayıp yakınları ve hasta mahpus eylemleri

İzmir ve Ankara’da hasta mahpuslarla ilgili eylem yapıldı. Batman, Ankara, Diyarbakır ve Hakkari’de ise İHD şubelerinde yapılan eylemlerde kaybedilenlerin akıbeti soruldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Mayıs 2024
  • 22:30

İzmir ve Ankara’da hasta mahpuslarla ilgili eylem yapıldı. Batman, Ankara, Diyarbakır ve Hakkari’de ise İHD şubelerinde yapılan eylemlerde kaybedilenlerin akıbeti soruldu.

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 505’inci haftasında bir araya geldi. İHD Ankara Şube binası önünde yapılan eylemde “Tedavi haktır, engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın!” pankartı açıldı. Açıklamada ağır hasta mahpusların tahliye edilmesi ve tüm hasta mahpusların tedavilerinin sağlanması talep edildi.

İHD İzmir Şubesi, iki hafta da bir düzenlediği hasta mahpuslar eylemini Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Eylemde, “Hasta mahpuslar ölüyor susma, suça ortak olma!” ve “Yüksek güvenlikli hapishanelerde tecrit var, tecrite hayır!” yazılı pankartlar açıldı. Hasta tutsak Makbule Özer’in durumuna dikkat çekildi.

“Kayıplar bulunsun, failler yargılansın!”

İHD ve kayıp yakınları DiyarbakırBatman ve Hakkari’de kaybedilenlerin akıbetini sordu.

Kayıp yakınları ve İHD Amed Şubesi, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın!” eylemini Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde sürdürdü. 796'ncı haftaya giren eylemde, katledilenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı. Açıklamada, “Failleri korumak, suça ortak olmaktır!”, “İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olamaz!” dövizleri de taşındı.  Açıklamada Diyarbakır’da 10 Mayıs 1994 tarihinde gözaltına kaybedilen Mehmet Şerif Avşar’ın failleri soruldu. Açıklamanın ardından sessiz oturma eylemi yapıldı.

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları da “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın!” talebiyle 632’inci haftada da Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Eylemde Mayıs 1994'te Şırnak Uludere'de gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Zeki ve İlyas Diril’in akıbeti soruldu. Anma eyleminde farklı yıllarda gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.  

İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, Yüksekova ilçesine bağlı Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Eylemde, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın!” pankartıyla faili “meçhul” şekilde katledilen ve kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Eylemin 122’inci haftasında 1994 yılında Şemdinli’nin Ortaklar Köyü Ormancık mezrasında katledilen Naci Şengül’ün failleri soruldu. Açıklama oturma eyleminin ardından son buldu.