Kayıp yakınları 700. hafta eyleminde

Kayıp yakınları Diyarbakır’da 700 haftadır gözaltında kaybedilen yakınları için adalet arıyor. Anka-ra’da ise İdris Başaran’ın serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Temmuz 2022
  • 22:45

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Kayıp Yakınları’nın 2009 yılında Diyarbakır Koşuyolu Parkı'nda başlattıkları "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın!" eylemi, 700'üncü haftasına girdi. Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapılan eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, 700 haftadır Koşuyolu Parkı’nda 30 yıldır ise her alanda kayıpların akıbetini sorduklarını söyledi. 

5 Temmuz 1991’de gözaltına alınıp katledilen HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın kardeşi Veysi Aydın ise, faillerin bulunmamasının devletin tercihi olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından oturma eylemi yapıldı.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 409’uncu haftasında hasta tutsak İdris Başaran’ın serbest bırakılmasını istedi. Eylemde konuşan İHD Merkez Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Çevirmen, Başaran’ın 29 yıldır tutsak olduğunu ve kendi isteği dışında Bursa H Tipi Kapalı Hapishanesi’nden Antalya S Tipi’ne sürgün edildiğini belirtti.

Çevirmen Başaran’ın sağlık durumu hakkında şunları söyledi:

“Şu anda Ailevi Akdeniz Ateşi (FMH), Epilepsi, Guatr, bel ve boyun fıtığı, mide hastalıkları devam etmektedir. Ayrıca 5 yıl önce 9 defa yapılan endoskopiye göre Çölyak testi yapılması gerektiği belirtilmiş ve yine 2012’de bir hastanede bağırsak darlığından dolayı ameliyat edilmesi gerektiği söylenmiş ve İstanbul Pendik’te hastaneye götürülmüş ancak bu hastalıkları ve tedavileri ile ilgili hiçbir sonuç alınmamıştır. 2012 yılında geçirdiği kalp krizinden kaynaklı 3 defa farklı yerlerde anjiyo olmuştur. Bu hastalıklarının yanında Astım ve KOAH hastalıklarını da taşımaktadır.”

Hapiste Başaran’ın tedavisinin engellendiğini belirten Çevirmen, sağlığa erişim hakkı için serbest bırakılmasını istedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı