İşçi sınıfı bu günleri unutmayacak!

Bugüne kadar, Bursa’daki eylemlerde devletin icazetinin dışına çıkamayanlar, uzlaşmacı çizginin en pespaye tutumlarını sergileyenler, gelinen aşamada 1 Mayıs’ta daha ağır bir suçun altına imza attılar.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Mayıs 2020
  • 14:31

2020 1 Mayıs’ı koronavirüs salgınının gölgesinde geçti. Salgının yarattığı sorunlara ve aynı zamanda yaşanan engellemelere rağmen pek çok kentte ilerici devrimci güçlerin çabalarıyla 1 Mayıs kutlandı. Salgın günlerinde işçi sınıfını sahipsiz bırakanlar, işçiler ölümle burun buruna çalışmaya gönderilirken, hakları gasp edilirken seslerini çıkarmayanlar, işçi sınıfının karşı karşıya kaldığı tabloya adeta gözlerini kapayanlar 1 Mayıs’ta ise göstermelik şovlar gerçekleştirmek dışında bir şey yapmadılar. Bursa’da ise daha beter bir tablonun altına imza attılar.

AKP iktidarının 5 kişilik eylem dayatmasına göre davranan Hak İş’e söyleyecek özel bir sözümüz yok. Zira onlara misyonlarına uygun davranmaya devam ettiler. Ancak kendisini ilerici olarak tanımlayan KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, Valiliğin 5 kişilik eylem dayatmasını kabul ettiği gibi, ardından ilerici kurumların eyleme katılacağı gerekçesiyle eylemi son anda iptal etti. Bununla da yetinmeyerek, eylemi farklı bir saate, en ufak duyuru yapmadan, farklı bir yere, TMMOB’un yerleşkesinin önüne “kaçırdı”. İşyerlerine dönük eylemleri de yok sayanlar, salgın bahanesine de sarılmaktan geri durmadılar. 1 Mayıs eylemini etkin kılmak için çaba içine giren sınıf devrimcileri de dahil, sınırlı sayıdaki ilerici ve devrimci gücün çabasını ise eylemin iptalinin gerekçesine çevirdiler. Gazete Muhalif’e açıklamada bulunan KESK Dönem Sözcüsü Tarım Orkam-Sen Bursa Şube Başkanı Fikret Gizir’in “Bugün yapmayı planladığımız 1 Mayıs etkinliğini, etkinliğin dün akşam bazı sosyal medya ve WhatsApp gruplarında yayınlanması sonucu katılımcı sayısının artabileceği, sosyal mesafe koşullarının zorlanacağı bu nedenle kişi ve toplum sağlığını tehlikeye atabileceği düşüncesiyle iptal etmek zorunda kaldık.” sözleri bu ibretlik tutuma açıklık getirmektedir.

Bugüne kadar, Bursa’daki eylemlerde devletin icazetinin dışına çıkamayanlar, uzlaşmacı çizginin en pespaye tutumlarını sergileyenler, gelinen aşamada 1 Mayıs’ta daha ağır bir suçun altına imza attılar.

Kuşkusuz ki bu günler de geçecek. Nasıl ki Bursa’da metal işçisi, bundan 5 yıl önce Türk Metal çetesini silkeleyip attığı gibi, işçi ve emekçiler gerçek örgütlülüklerine kavuştuğunda sendika ve kurumlara çöreklenen ve ilerici gözüken bu bürokratlara da gereken yanıtı verecektir.

Çünkü işçi sınıfı bu günleri unutmayacak!

Bursa’dan sınıf devrimcileri