İliç’te yaşanan işçi ve çevre katliamının 7. günü

İliç’teki facia “teşvik” almış

Erzincan İliç’te, siyanürlü pasa altında kalan 9 işçi için başlatılan arama çalışmaları 7. gününde devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Şubat 2024
  • 14:30

Erzincan İliç’te, siyanürlü pasa altında kalan 9 işçi için başlatılan arama çalışmaları 7. gününde devam ediyor. 

Cengiz Karagöz’ün Cumhuriyet’te yer alan haberine göre, daha önce siyanür havuzundaki sızıntıyla gündeme gelen Erzincan İliç’teki madeni işleten Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin vergi borcunun silinmesinin yanı sıra teşvik de verildiği ortaya çıktı.

2015 Nisan ayında hazırlanan yatırım teşvik belgesine göre Anagold Madencilik AŞ, 1 milyar 337 bin TL tutarında yatırım teşviki aldı. Bu teşvik kapsamında şirkete, gümrük vergisi muafiyeti, yedi yıl boyunca sigorta primi işveren hisse desteği, KDV istisnası, yüzde 90 oranında vergi indirimi, KDV iadesi ve faiz desteği verildiği görüldü. Teşvik kapsamında Anagold Madencilik A.Ş’nin yıllık 10 ton dore altın üretimi gerçekleştireceği ve yatırım kapsamında 232 kişi istihdam edeceği ifade edildi.

Siyanürü işçiye taşıtacaklar

Siyanürlü toprağın kaldırılmasında yine maden işçilerin kullanılacağı iddia edildi. Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın aktardığı bilgiye göre, önceki gece Anagold altın madeni bünyesinde 950’den fazla işçinin çalıştığı taşeron Çiftay şirketi, işçileri kısım kısım işbaşı yapmaya çağırdı. İşçilerin önemli bir bölümünün kaldığı, maden sahasına görece daha uzak ve güvenli kamp alanı boşaltılarak işçiler şantiyedeki kamp alanına taşındı. Sendikanın konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çiftay şirketinin çalışmaları kapsamında olağan şartlar altında siyanürle doğrudan temas ettikleri bir nokta yok. Dinamitle patlatma işleminden sonra çıkan cevher ve taşları ilgili bölüme taşımakla görevli olan Çiftay işçilerinin bugün yaptığı iş değiştirilerek siyanürlü toprağın sevkiyatı görevi veriliyor. İşçilere bu işin son iş olduğu, siyanürlü toprak taşındıktan sonra çalışmaya devam etmeyecekleri söyleniyor. Üstelik 18 Şubat itibarıyla dahi alanda yeni kaymalar sebebiyle risk tespit edildi.”

“Anagold’un ruhsatları iptal edilmedi”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın madenin çevre izin ve lisans belgesini iptal ettiği açıklanmıştı. Ancak CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, madene Enerji Bakanlığı’nın verdiği 6 ruhsatın iptal edilmediğini duyurdu. Sosyal medya hesabından iddiasına ilişkin belgeyi paylaşan Yavuzyılmaz şunları ifade etti:

“Bir AK Parti klasiği... Erzincan İliç’te Anagold’un işlettiği altın madeninde yaşanan felaket sonrası; İşletmenin çevre izninin ve lisansının iptal edilmesine rağmen, Enerji Bakanlığının Anagold’a verdiği 6 işletme ruhsatının iptal edilmediğini tespit ettik.” 

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ise arama-kurtarma çalışmalarının durdurulduğunu belirterek sosyal medya hesabından şu bilgileri paylaştı:

“İliç’te sahaya giriş çıkışlar kapalı. Dün gece kaymadan dolayı arama kurtarma çalışması bakan tarafından durduruldu."