Köyceğiz’de İliç için suç duyurusu ve eylem

Köyceğiz Emek ve Demokrasi Güçleri İliç’te yaşanan katliama ilişkin eylem yaptı. Eylem öncesinde Köyceğiz Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunuldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Şubat 2024
  • 20:00

Köyceğiz Emek ve Demokrasi Güçleri İliç’te yaşanan katliama ilişkin eylem yaptı. Eylem öncesinde Köyceğiz Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunuldu.

Suç duyurusunda bulunuldu

Saat 14.00’da Köyceğiz ve Ortaca’da yaşayanlar adına Köyceğiz Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunuldu.

ÇED Olumlu kararının verildiği zamanki Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü yetkilileri ve Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş yetkilileri hakkında bulunulan suç duyurusunda Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan katliamın nedenleri ifade edildi. Suç duyurusunda belirtilen sorumluların cezalandırılmaları için gereken soruşturma yapılarak haklarında kamu davası açılması, kovuşturma sonucunda cezalandırılmaları talep edildi.

“İşletme derhal kapatılmalı”

Köyceğiz Emek ve Demokrasi Güçleri İliç katliamına ilişkin saat 17.30’da Köyceğiz Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Eğitim Sen Köyceğiz İlçe Temsilcisi Engin Ertaş okudu. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bu yaşananlar vahşi siyanürlü altın madenciliğinin ne ilk ne de son felaketidir. Siyanürlü ve ağır metal dolu olduğu düşünülen binlerce ton atık toprak korumasız olarak vadiye yayılmış, yeraltı sularına ve Fırat nehrine karışma aşamasında olduğu TMMOB gibi uzman kurumlar tarafından ifade edilmiştir. Canlı ve cansız tüm doğa, etkisi yıllarca sürecek bir çevre felaketi yaşanmaktadır. Uluslararası bir nehir olması dolayısıyla, Fırat nehrine kıyısı olan tüm ülkeler, tarım arazileri ve insanlar çok ciddi ve ölümcül risklerle karşı karşıyadır.”

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Bu yaşananların sorumlusu, faaliyeti yürütenler kadar yürütülmesine olanak sağlayan, izin verenler, ülkemiz kaynaklarının, doğamızın bir grup yerli ve yabancı sermayenin çıkarları uğruna yağmalanmasına göz yumanlardır. İvedilikle sonuçlandırılması yasa ile zorunlu tutulan davaları sürüncemede bırakan, uzamasına neden olan, üzerinden yıllar geçmesine karşın halen yürütmenin durdurulması talebini dahi karara bağlayamayanlardır.

Bir kez daha sesleniyoruz; madenlerimiz ulusal ve uluslararası sermaye gruplarının yağma alanı olmaktan çıkarılmalı, İliç’te yaşanan felaketin tüm sorumluları yargı karşısında hesap vermeli, tüm ÇED kararları kararı iptal edilmeli ve işletme derhal kapatılmadır.”

Kızıl Bayrak/ Köyceğiz