Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Alba Otel’de basın toplantısı düzenleyerek "2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Başında Eğitimin Durumu Raporu"nu açıkladı.
Raporu Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak okudu.
Irmak, eğitimde yaşanan gericileşmeyi vurgulayarak “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”ne dikkat çekti ve şunları dedi: "Müfredattaki ‘tek din, tek mezhep’ anlayışı doğrultusunda sadece belli bir dinin ve mezhebin öne çıkarılması, farklı inanç gruplarının dışlanmasına, yok sayılmasına neden olmaktadır."
Irmak raporun devamında gericiliğin bir diğer örneği olarak şunları aktardı:
“Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesi kapsamında öğrenciler, çeşitli dini etkinliklere ve seminerlere zorunlu olarak katılmaktadır. ÇEDES projesi ve zorunlu değerler eğitimi ile dini temelli bir değerler eğitimini ön planda tutmakta, evrensel, toplumsal ve insani değerler bütününü görmezden gelmektedir. Bu darlık, öğrencilerin eleştirel ve bilimsel düşünme becerilerinin gelişimini sınırlamaktadır."
Raporda yoksulluğun eğitimi de vurduğu şöyle ifade edildi:
"Ülkemizde yaşanan derin yoksulluk, okul kıyafetleri, kırtasiye malzemeleri, servis ücretleri gibi eğitimin temel giderlerinde son yıllarda yaşanan büyük artışlar, velilerin maddi anlamda zorlanmasına yol açmaktadır. Özellikle taşımalı eğitimin kaldırıldığı bölgelerde, öğrencilerin okula erişimi ciddi anlamda azalmış, okul terk oranları artmıştır. Krize bağlı olarak artan çocuk yoksulluğu, öğrencilerin okullarda yeterli ve dengeli beslenememesine yol açmaktadır. Yetersiz beslenen çocukların bedensel gelişimi, okul için hazır bulunuşu, akademik başarısı ve okula devamı da etkilenmektedir. Yoksulluk ve yetersiz beslenme sorunu öğrencilerin uzun vadede eğitimden kopmalarına ve okul terklerine neden olmaktadır."
Raporun devamında eğitimde ticarileşme, okulların altyapı sorunları ve fiziki yetersizliklere değinildi ve öğretmen atamaların yapılması istendi.