Erzincan İliç’te Anagold ve Çalık Holding’e ait madende 13 Şubat günü çöken pasa dağı nedeniyle işçi ve doğa katliamı yaşandı. İşçiler tonlarca toprağın altında kaldı. Maden arama için kullanılan siyanür ve asitler toprağa karışırken Fırat Nehri’nde yaşam tehlikeye girdi.
16 Şubat Cuma günü yapılan açıklamada işçilerden 6’sının bir noktada 3’ünün farklı bir noktada bulunduğu belirlendiği duyuruldu. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, olayın yaşandığı gün maden sahasındaki işçilerin bölgedeki çatlaklar nedeniyle tahliye edildiğini, mahsur kalan 9 işçinin de kontrol amaçlı bölgeye giden işçiler olduğunu söyledi.
Anagold, işçiler siyanürlü toprak altındayken iş ilanı verdi
Anagold şirketi, 15 Şubat Cuma günü kalite kontrolcü, örnekleme gibi alanların da bulunduğu toplam 8 birimi için iş başvurusu almaya başladı. 12 kişinin başvurduğu ilan bir süre sonra geri çekildi.
Osman Çaklı’nın Gazete Duvar’da yer alan haberine göre, Linkedln hesabından yayınlanan iş ilanında "İnsanları önemseyen şirket kültürü" vurgusu yapıldı. İlerleyen saatlerde şirtek “eleman aranıyor” ilanını geri çekti. Şirketin Linkedln profilindeki ilanda "Başvuruları artık kabul etmiyor" uyarısı yer aldı.
Madenin “Titreşim sistemi” bozuk
Sözcü yazarı İsmail Saymaz’ın aktardığına göreyse madenin “titreşim sisteminin” bozuk olduğu raporlara yansıdı. Çöpler Altın Madeni için yakın tarihte uluslararası bir denetim firması tarafından 67 sayfalık rapor hazırlandığı da iddialar arasında. Saymaz’ın aktardığına göre bu raporda, “yerdeki titreşimleri gösteren sinyal sisteminin bozuk olduğuna” dair görüş bildirildi. Bu rapor Kanadalı İ.T. de dahil tüm şirket yetkililerine iletildi.
“Tehdit ediliyoruz, takip ediliyoruz”
10 yıldır Anagold Madencilik'e ait Çöpler Maden Sahası'nda çalışan ve isminin paylaşılmasını istemeyen bir işçi yaşadıkları süreci Gazete Duvar'da Evrim Deniz’e anlattı.
Anagold şirketinde çalışan birçok kişinin basın mensuplarıyla görüşmek istediğini fakat baskıya maruz kaldıklarını dile getiren işçi “takip edilip gözetleniyoruz" dedi.
İşçilerin üstüne çöken toprağın siyanür ve yağmurdan dolayı balçıklaştığını belirten işçi şöyle devam etti:
"Çalışma yapıldığına dair söylenenler yalan. Orada bulunan gazetelerin çoğu bile yalan söylüyor. Şartlar çok zor. Tonlarca ton toprak siyanürden dolayı balçıklaşmış durumda. Arkadaşlarımızın kemiklerine bile ulaşılacağına dair umudumuz yok.
Dün (15 Şubat) ise toprakta farklı bir yöne doğru hareketlilik oldu. Madenin liç alanında sismik hareketleri ölçen cihazlar var bunlar alarm vermiş zeminde hareketlilik olmuş. Göçük olmayan madenin bulunduğu bölgede öne doğru hafif bir kayma meydana gelmiş. Yani orada bir tehlike var ve her an çökmeyen bölge de çökebilir. Tehlike yok deniliyor fakat tehlike yeni başladı."
İşçilerin gördüğü ve yetkilileri de uyardıkları sahada oluşan çatlaklardan bahseden işçi yetkililerin bir şey yapmadığını belirtti.
Meslek örgütlerinden İliç’te açıklama
15 Şubat’ta KESK, TMMOB ve TTB heyetleri, güvenlik gerekçesiyle maden sahasına alınmamıştı. Sonrasında nizamiye kapısı önünde açıklama yaptı.
DİSK heyeti, İliç’te öncelikle maden sahasında incelemelerde bulundu daha sonra Çöpler Köyü mevkiindeki nizamiye kapısına indi. Kayıp işçilerin burada bekleyen aileleriyle bir araya geldi ve daha sonra DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu basına bir açıklama yaparak “Sermayenin kar hırsının bu tabloya yol açtığını hepimiz gayet iyi biliyoruz” dedi.