Erzincan İliç’te siyanürlü pasa altında kalan 9 madenci için başlatılan arama çalışmaları 6. gününde devam ediyor.
Aralarında maden ocağını işleten firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu 6 kişi tutuklanmış, 2 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. AA'nın haberine göre şirketin "Türkiye Müdürü" Cengiz Demirci gözaltına alındı. Demirci, işlemlerinin ardından İliç Adliyesi'ne sevk edildi, daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
AFAD kapasite artışında sakınca görmemiş
AFAD tarafından İliç’teki altın madeninin kapasite artırımına dair Erzincan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne bağlı ÇED, İzin ve Denetiminden Sorumlu Şube Müdürlüğü’ne yazılan yazı açığa çıktı.
Yazıda Çöpler Madeni’nde gerçekleşecek olan riskler sıralanmış ancak kapasite artırımına izin verilmiş. Raporda bölgedeki yerleşim yerlerindeki evlerin yapısı anlatılarak olası bir facianın ya da maden çalışmasından dolayı yaşanabilecek olasılıklara yer verilmiş. Ancak yazıda sorumluluk firmaya bırakılmıştır ve kapasite artışında sıkıntı görülmemiştir.
Sendika ağasından işçiye küstahlık
Erzincan İliç’te maden ocağında meydana gelen katliamın ardından işçiler, Anagold Madencilik’te yetkili sendika olan Maden-İş Sendikası Genel Toplu Sözleşme ve Mevzuat Sekreteri Hüseyin Gürbüz’ü protesto etti. ANKA’da yer alan habere göre, bir işçi sendika ağası Gürbüz’e şunları söyledi:
“Bizi göçüğün altında bıraktınız. Bizi köle ettiniz. Memleketimizde canımızı da malımızı da köle etiniz. Amerikan insan da biz insan değil miyiz? Amerikan günlük saati 35 dolar da sen bizi 10 liraya saatini çalıştırmıyorsun.”
Sendika ağası “Sen susma devam et… Madene ben mi sattım? Şov yapma” dedi.
Bir başka işçi de şu şekilde tepki gösterdi:
“Yazık bize vallahi yazık ya. Olmaz böyle. Kanımızı emiyorlar bir de gelmiş burada dinliyoruz. Yani neyini dinliyoruz. Bu her şeyi işverenle beraber yapıyor. Bugüne kadar bu işçinin o sahada… Sebebi de bu Maden İş Sendikası. Her şeyi beraber yapıyor. ‘Seni işten atarım, sana şunu yaparım’ deyip bu işçileri sustura sustura bu hale getiren bu sendika.”
"Anagold'da liç yığını birbirine tutunsun diye kullanılan çimentonun miktarını azalttılar"
T24’ten Candan Yıldız’ın haberine göre 15 yıldır madende çalıştığını söyleyen işçi, liç yığını için önceden her bir tona 30 kilo çimento kullanıldığını, H.B isimli müdürün işten çıkarılmasından sonra her ton başına 16 kilo çimento kullanıldığını söyledi.
Aynı haberde o gün sahada nelerin yaşandığı anlatıldı. Sahada çatlaklar oluşmasına rağmen çalışanların sahaya gönderildiği iddia edildi.
İliç'te taşeron firma Çiftay, işçileri işe çağırdı
Anagold Madencilğin taşeron firması Çitfay işçilerini akşam vardiyası için işe çağırdı. Evrensel’de yer alan habere göre firma işçilere yolladığı mesajda şu ifadeleri kullandı:
"Arkadaşlar normal vardıya devam ediyor. İşe çıkacakmış gibi hazır bir şekilde vardiya saatlerinde duyarlı olalım. Gereksiz haberlere kulak asmayalım. Gelişmelerden haberdar edeceğiz kimse yazılı bir izin almadan bir yere gitmesin…
…Arkadaşlar hepimiz akşam vardiya saatinde işe çıkıyoruz. Vardiyada olan kamyon personel parkında toplanıp iş dağılımı yapıp işe çıkacağız. Eksiksiz herkes gelecektir. İzinde olan arkadaşlar hariç."
Son haftada 11 madene onay çıktı
Çöpler Altın Madeni’ndeki faciadan bu yana 22 farklı maden projesi için başvuruda bulunuldu.
Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 22 farklı maden projesinden 11’ine onay verdi.
Orman, tarım ve mera alanlarını kapsayan 190 futbol sahası büyüklüğündeki alan daha yok edilecek.