Gözaltında kaybedilenler ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, Batman ve Hakkari’de gözaltında kaybedilenler için adalet talep edildi. Ankara ve İzmir’de ise hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Temmuz 2024
  • 23:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde 807. hafta eylemini gerçekleştirdi. İHD Diyarbakır Şubesi yöneticilerinden Yakup Güven’in konuşmasının ardından İHD Kayıplar Komisyonu üyesi Berfin Elçi Temmuz 1992’de Şırnak’ın Cizre ilçesinde gözaltında kaybedilen Mesut Dündar için adalet talep eden açıklamayı yaptı. Açıklamanın ardında oturma eylemi yapıldı.

İHD Batman Şubesi  üyelerive kayıp yakınları, eylemlerinin 643’üncü haftasını Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde İHD Batman Şubesi yöneticisi Erkan Kolkaldıran basın metnini okudu. Bu hafta eylemde Batman’da 29 Temmuz 1992 tarihinde 3 kişinin silahlı saldırısında yaralanan ve 30 Temmuz günü yaşamını yitiren Özgür Halk Batman Temsilcisi Çetin Abayay için adalet istendi. Açıklama yapıldıktan sonra oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıpğ yakınları 133. hafta eylemini Yüksekova ilçesinde bulunan Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, 24 Temmuz 1994'te Hakkari Şemdinli’de gözaltına alındıktan sonra katledilen Naci Şengül, Salih Şengül, Hayrettin Öztürk ve 11 köylü için adalet talep edildi. İHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Sibel Çapraz basın metnini okuduktan sonra oturma eylemi yapıldı.

İHD İzmir Şubesi üyeleri Konak Eski Sümerbank önünde düzenlediği eylemde, Bodrum S Tipi Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta tutsak Kutbettin Menteş'in yaşamsal riskinin olduğunu belirterek serbest bırakılmasını istedi. Eylemde basın metnini İHD İzmir Şubesi yöneticilerinden Gökhan Aygün okudu.

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 516. Hafta eylemini İDHD Ankara Şubesi önünde düzenledi. Adana Suluca Y Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutulan ağır hasta tutsak Fevzi Arslan’ın serbest bırakılmasını isteyen basın metnin İHD Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen okudu.